Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Oskar Osala vill till VM: ”Är i mitt livs form”

Från 2017
Uppdaterad 08.05.2017 13:12.
Oskar Osala, Finland-Ryssland, november 2014.
Bildtext Oskar Osala redo för sitt andra VM.
Bild: Yle/Tomi Hänninen

Den färska KHL-silvermedaljören Oskar Osala är intresserad av en plats i Finlands lag till ishockey-VM. Nästa säsong är Vasasonen sugen på NHL – men OS kan förändra planerna.

I söndags tog Oskar Osalas klubblagssäsong slut, då Metallurg Magnitogorsk förlorade den femte KHL-finalen mot SKA S:t Petersburg.

På torsdag tar landslagssäsongen vid, då Finland inleder Tjeckiens EHT-turnering med en match mot värdnationen. Det avslöjar Osala när Yle Sporten når honom i tåget på väg hem till Vasa.

Hos mästarlaget SKA kände sig Mikko Koskinen och Jarno Koskiranta för slitna för lejondressen – men Osala hoppas säsongen avslutas i VM.

– Nog är man ju trött, men jag är beredd att spela. Formen är så bra att jag tror att jag faktiskt skulle kunna hjälpa laget, säger Osala.

– Jag har inte alls kollat vem som är i laget just nu och vem som är på kommande, men jag är i mitt livs bästa form och då är väl oddsen att rymmas med ganska bra. Hoppas jag.

Oskar Osala, Finlands landslag, november 2014.
Bildtext Sju år sedan Osala senast spelade i VM.
Bild: Yle/Tomi Hänninen

Osalas hittills enda VM-turnering var i tyska Köln och Mannheim våren 2010. Nu är det Köln och franska Paris som fungerar som skådeplatser.

I fjol var du tvungen att tacka nej på grund av skada, hur sugen är du nu att få spela VM igen?

– Jättesugen. Det börjar vara länge sedan jag senast spelade i VM. Tre gånger har jag fallit ut bland de sista, så det skulle nog vara roligt.

”Lätt att njuta av hockeyn”

Osala överdriver inte när han påstår att han är i ”sitt livs form”. Som 29-åring har han stadigt fortsatt utvecklingen och har nu bakom sig den poängmässigt starkaste säsongen på sex år.

– Det här var min bästa säsong hittills på alla sätt. Sakta men säkert har det gått framåt de senaste fem-sex åren och jag ska jobba hårt för att den trenden fortsätter i framtiden.

Oskar Osala, KHL, november 2016.
Bildtext Osala producerade 35 poäng (20+15) på 78 matcher i KHL denna säsong.
Bild: Matti Raivio / All Over Press

I takt med att han förbättrat sitt spel har även rollen i Metallurg växt.

– Jag spelar i stort sett allting: boxplay, powerplay, fem mot fem, alla stora tekningar ... Jag är en riktig allroundspelare, center, ytter, allt.

Var det en sådan roll du hade tänkt dig inför säsongen?

– Absolut. Jag har alltid sett mångsidigheten både som min styrka och svaghet. Men när man nu närmar sig 30 år och alla sidor stadigt gått framåt får man en roll där man får göra allt möjligt.

– Det är roligt att min mångsidighet så småningom börjar bli min styrka som hockeyspelare. Det är lätt att njuta av hockeyn just nu.

NHL lockar

Metallurg följde upp förra vårens guld i Gagarin Cup med ett silver. Ett resultat som såväl klubbledningen och Oskar Osala var hyfsat nöjda med.

– Det är alltig tungt att förlora när man kommit så långt, men det är svårt att vinna över SKA. Säsongen lämnade nog överlag en positiv smak, även om en finalförlust alltid är bitter.

Oskar Osala, KHL, november 2016.
Bildtext Fjärde säsongen i Metallurg kan bli den sista.
Bild: Matti Raivio / All Over Press

Osalas kontrakt med Metallurg tar slut under våren och än så länge är ingenting klart med tanke på nästa säsong.

– Allt är öppet, men jag tror det antingen blir Nordamerika eller Ryssland, berättar Osala.

Så du hoppas på ett NHL-kontrakt?

– Jo, nog hoppas jag på det, svarar Osala som inser att en lyckad VM-turnering kan bära långt.

– Det är förstås jätteviktigt. Många NHL-klubbar finns på plats för att följa med matcherna.

OS eller NHL?

Osala spelade två matcher för Washington Capitals säsongen 2008-2009 och ytterligare en i Carolina Hurricanes året efter, men suktar nu tillbaka över Atlanten efter sex säsonger i KHL.

Å andra sidan skulle det i praktiken betyda att OS-dörren stängs, i och med att NHL-spelarna – om ingen drastisk vändning sker – inte medverkar i Sydkorea nästa vinter.

– Jag är jätteintresserad av OS. För fyra år sen sa jag att nästa OS är mitt stora mål och att jag kommer att jobba stenhårt för det. Nu har jag gjort det i nästan fyra år.

– Det har varit en sak som motiverat mig alla de här åren och det skulle nog betyda jättemycket att få spela i OS, konstaterar Osala.

Kan det vara något som väger in när du planerar nästa säsong?

– Såklart. Om NHL-spelarna verkligen inte får vara med och jag skulle få ett kontraktsförslag nånstans ifrån, så skulle det nog vara en jättesvår situation för mig ... Men jag tänker inte så långt ännu.

Just nu är Osalas fokus på VM-turneringen, som för Finlands del startar mot Vitryssland den 5 maj.

Diskussion om artikeln