Hoppa till huvudinnehåll

Sport

KalPa stal hemmafavören – långt ifrån fullsatt i första finalen

Från 2017
Uppdaterad 08.05.2017 13:12.
Jyri Junnila firar mål med lagkamraterna Balazs Sebok och Niko Mikkola, våren 2017.
Bildtext Jyri Junnila (t.v.) bokfördes för två poäng i den första ligafinalen.
Bild: All Over Press

Den regerande mästaren och grundserievinnaren Tappara förlorade den första finalen i ishockeyligan. Utmanaren KalPa vann med 3–2 i Hakametsä ishall – som inte var närapå utsåld.

Mästarbucklan i den högsta hockeyserien i Finland har aldrig åkt till Kuopio. Närmast har KalPa varit med silver våren 1991 och brons 2009. I övrigt: noll medaljer.

Nu är det historiska guldet ”endast” tre segrar ifrån.

De senaste säsongernas notoriska toppgäng Tappara hade långa stunder stora problem med att skapa något av värde framåt mot de gulklädda gästerna och förlorade – trots en ursinnig finish.

Snabb kvittering

Jyri Junnila öppnade målskyttet med en styrning, en sekund efter att KalPas powerplay slutade, vid tiden 9.45 – men Tapparas replik kom bara 17 sekunder senare.

Henrik Haapala slet fram pucken framför bortaburen och Veli-Matti Savinainen satte in utjämningen.

Veli-Matti Savinainen firar mål, Tappara-KalPa, våren 2017.
Bildtext Veli-Matti Savinainen kvitterade kvickt ut öppningsmålet.
Bild: Miikka Jääskeläinen / All Over Press

Drygt halvvägs in i kampen tog KalPa på nytt över ledningen i numerärt överläge. Arttu Ilomäki serverade och Matias Myttynen krutade in 1–2.

Tappara missade straff

En minut i den tredje perioden gick KalPa upp i en tvåmålsledning, då Tommi Jokinen styrde in Mikko Nuutinens skott. Men hemmalaget återhämtade sig snabbt.

Kristian Kuusela fick in pucken vid tiden 43.16 och reducerade dusten. Kuopiotränaren Pekka Virta utmanade domslutet men målet godkändes.

Tappara jagade ursinnigt en ny kvittering på slutet – och hade även sina chanser.

Eero Kilpeläinen, KalPa, firar seger över JYP, april 2017.
Bildtext Eero Kilpeläinen fortsätter glänsa i slutspelet.
Bild: Lehtikuva

Haapala kom ensam med Eero Kilpeläinen halvvägs in i tredje perioden, men fick inte in pucken. Vid tiden 58.13 parerade Kilpeläinen en straff av Valtteri Kemiläinen.

"Doftgranen enda fräscha"

KalPa höll ut, vann matchen med 3–2 och knep hemmafavören i finalserien.

– Det enda fräscha hos oss var väl doftgranen i bussen, säger KalPas tränare Pekka Virta i Yle Puhes direktsändning och syftade på den tajta semifinalserien mot JYP.

– Ingen bryr sig vem som spelar det vackraste spelet eller vem som förtjänar vad – det här var en fin seger för oss, summerar Virta.

– Vi var helt enkelt inte tillräckligt bra i dag. KalPa var klart vassare i specialsituationerna och små marginaler avgör, säger Tapparakollegan Jussi Tapola som inte var helt nöjd med domararbetet.

Inte fullsatta läktare

En överraskande detalj i den första finalen var att läktarna i Tammerfors inte var fullsatta. Publiksiffran var endast 6 162, då 7 300 åskådare ryms in i Hakametsä ishall.

Tappara spelar final för femte våren på raken. Under de senaste fyra säsongerna har publiksiffran under en final i Tammerfors aldrig legat under sjutusen.

Finalserien fortsätter i Kuopio på torsdag.

Tappara – KalPa 2–3 (1–1,0–1,1–1)

09.45 0-1 Junnila (Myttynen,Riikola)
10.02 1-1 Savinainen (Haapala)
32.54 1-2 Myttynen (Ilomäki,Junnila) PP
41.06 1-3 Jokinen (Nuutinen,Myttynen)
43.16 2-3 Kuusela (Lajunen)

Målvakter:
Hrachovina, Tappara 9+5+5 = 19
Kilpeläinen, KalPa 6+13+10 = 29

Publik: 6 162