Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Jordbrukarna hoppas på varmt väder och regn

Från 2017
en åker före vårbruket
Bildtext En åker före vårbruket.

Vanligtvis kommer vårbruket i Österbotten igång första veckan i maj. Men den kalla väderfronten som just nu befinner sig ovanför Finland kan skjuta upp starten.

- I och med att det har varit så här kallt så har vi tjäle kvar, så det är närmast det som påverkar just nu. Allt beror på vädret i fortsättningen. Om det kommer regn och värme så kan det snabbt ändras, säger Martin Edman ordförande för spannmålsutskottet på ÖSP.

Väderleksprognoserna visar ännu en tid framöver köldgrader på nätterna vilket kan orsaka problem för sådden av vissa grödor.

- Det är främst sådana grödor som fodrar lång växttid som till exempel vete, bönor och kanske vårraps som man gärna skulle vilja så så tidigt som möjligt. De senaste åren har vi inte haft så bra somrar, så det är alltid en fördel om man kommer ut tidigt.

Edman vill ändå inte ännu trycka på panikknappen.

- Kanske inte, men tiden går och snart är vi inne i maj, så nog skulle det gärna få komma värme och som sagt också regn, för jag tror att det behövs regn och väta för att tjälen ska ge efter.

Borde jordbrukarna börja be till vädergudarna så småningom?

- Nog tror jag det här ordnar upp sig för att vi har haft nordliga vindar en längre tid och får vi sydliga vindar så tror jag vi får värme och då tror jag också att saker och ting kommer att ändras ganska snabbt.

Diskussion om artikeln