Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Lännen Media: Stora förändringar föreslås för arbetslöshetskassor

Från 2017
En kvinna sitter vid ett bord med en kaffekopp i händerna. Kvinnans ansikte syns inte på bilden.
Bild: Yle/Markus Bergfors

Verkställande direktören för den allmänna arbetslöshetskassan YTK Auli Hänninnen föreslår stora förändringar i arbetslöshetskassornas roll, skriver Aamulehti/Lännen Media.

Hänninens förslag går ut på att A-kassorna ska börja utvärdera den del av de arbetslösas rätt till utkomstskydd som arbets- och näringsbyråerna nu ansvarar för.

Samtidigt skulle arbetslöshetskassorna få rätt att agera som arbetsförmedlare.

Landets 28 A-kassor borde enligt Hänninen få rätt att utreda hur den arbetslösa medlemmens arbetskraftspolitiska förutsättningar uppfylls innan beslut om arbetslöshetsstöd fattas - det vill säga om personen i fråga är arbetsför.

"Skulle gynna den arbetslösa"

Detta skulle enligt Hänninen gynna dem som är arbetslösa i och med att de inte längre blir bollade runt av olika myndigheter.

Arbetslöshetskassorna beskylls ofta för passivitet.

- Men lagen om arbetslöshetskassor slår i dag fast att vi endast får betala ut dagpenning till medlemmarna, det vill säga trygga deras utkomstskydd. Vi får bara hjälpa genom att betala stöd, vi får inte hjälpa dem att hitta jobb, förklarar Hänninen.

Arbetslöshetskassan - eller Folkpensionsanstalten ifall att en person inte hör till en A-kassa - kunde också ge råd om hur det går att studera och samtidigt lyfta arbetslöshetsunderstöd, eller hur man kan inleda företagarverksamhet med stöd av dagpenning.

Hänninen säger att det vore lättare att bygga upp en service där arbete och arbetssökande möts om A-kassorna fick lov att använda sig av all den information om exempelvis människors arbetshistoria som finns att tillgå.

Enligt Hänninen kunde förändringen göras i samband med att Social- och hälsovårdsministeriet ändå skriver om lagen. Arbets- och näringsbyråerna ska försvinna och landskapen bygga upp ett arbetsmarknadspool för arbetsförmedling.

YTK är den största arbetslöshetskassan i Finland och den är öppen för alla löntagare. Kassan har närmare 350 000 medlemmar.

Diskussion om artikeln