Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Lösning nära för Valtimohuset i Borgå

Från 2017
Valtimohuset fotograferat från bakgården.
Bildtext Valtimohuset i Borgå sett från bakgården.
Bild: Yle/Katarina Lind

Valtimohuset i Borgå kan säljas så fort som undantagslovet för huset är beviljat. Stadsarkitekten tror på att försäljningen kommer i gång under våren.

- Jag är optimistisk. Det har tagit en lång tid, men nu tror jag att vi når en lösning, säger Markku Partanen, stadsarkitekt i Borgå, som arbetar inom lokalitetsledningen.

Undantagslovet kommer till behandling i byggnads- och miljönämnden i maj eller juni. Lovet behövs för att man ska kunna bygga om kontorslokalerna till bostäder.

Om och när undantagslovet har beviljats kommer huset till försäljning. Försäljningen ska skötas av en fastighetsförmedlare, och det blir en offentlig försäljning.

Valtimohuset i Borgå.
Bildtext Husets fasad från Krämaregatan.
Bild: Yle/Katarina Lind

Bostäder, kontor och hotell har diskuterats

Partanen tror att Valtimohuset kan säljas innan midsommaren. Det har funnits flera spekulanter, totalt har omkring sex intressenter varit i kontakt med staden.

- De har hört sig för om möjligheten att bygga bostäder, kontorslokaler eller till och med hotell. Det finns fyra seriösa kandidater kvar.

Partanen säger att två av dem är intresserade av bostäder, medan en är intresserad av kontorslokaler och en av hotellverksamhet.

- Det skulle handla om ett litet hotell med ungefär 80 rum, säger han.

Förhandling om parkeringsplatser

Tanken är att Valtimohuset säljs tillsammans med den tomtdel bakom huset som staden är delägare i, eftersom lösningen behövs för att kunna ordna med de parkeringsplatser som Valtimohuset behöver.

Det nuvarande systemet med parkeringsplatser bakom huset skulle alltså bibehållas.

Inför köpet måste avtalet med den andra tomtägaren förnyas.

- Vi har inte nått ett slutligt resultat i förhandlingarna, men jag ser inga svårigheter här, det tar bara lite tid, säger Partanen.

Tomtens värde beräknades till 190 000 euro under 2015. Själva Valtimohuset värderades 2014 till 1 250 000 euro, förutsatt att det går att omvandla den andra och tredje våningen till bostäder, vilket alltså undantagslovet behövs för.

Valtimohusets bakgård i Borgå.
Bildtext Det förhandlas fortfarande om avtalet som berör besittningen av tomten, där det finns parkeringsplatser.
Bild: Yle/Katarina Lind

Vindsvåningen mot gården kan eventuellt få nytt liv

I värderingen ingick också villkoret att parkeringen för bostädernas innehavare ordnas. Bottenvåningen ska få affärslokaler. Gällande vindsvåningen är det ännu inte klart hur det blir.

- Eventuellt kan vindsvåningen mot gårdens sida få bostäder, hotellrum eller kontor. Jag har diskuterat med myndigheter om saken, säger Partanen.

Huset värderades 2014 till maximalt 1 700 000 euro, i det fall att det går att bygga på vindsvåningen. Det behövliga lovet för det här skulle den nya ägaren få ansöka om själv.

Helhetspriset som staden begär kan alltså bli cirka 1,4-1,9 miljoner euro, men värderingen uppdateras som bäst.

- Det slutliga priset avgörs via anbud. Som vanligt blir slutsumman den som köparen är beredd att betala, men staden kan förstås låta bli att godkänna ett anbud.

Valtimohuset i Borgå.
Bild: Yle/Katarina Lind

Diskussion om artikeln