Hoppa till huvudinnehåll

Sex & sånt

Ont vid sex

Från 2017
Uppdaterad 21.04.2017 09:41.
kvinna som sitter med benen ihop och händerna ovanpå hennes linne över hennes vagina

Hej! Jag är en 21-årig tjej som har väldigt svårt att bli upphetsad. Det gör ofta ont när jag har sex, men jag har sex ändå för att jag njuter av intimiteten med min pojkvän. Vad kan jag göra?

Det är ju inte meningen att man ska ha samlag om det gör ont, det ska man absolut inte gå med på! Det finns dessutom en risk för att det här problemet blir en ond cirkel. Om man har haft svårt för att bli upphetsad men ändå har sex gör det lätt ont, vilket antagligen leder till att det nästa gång blir ännu svårare att bli upphetsad eftersom sex blir något som man associerar med smärta.

Jag tycker inte att det är bra att ha sex om man får smärtor av det, det kommer inte ut något gott av det. Intimitet med en partner kan man ha också om man inte har sex. Det är också viktigt att man är tillräckligt våt när man har sex.

Därför skulle jag i första hand uppmuntra dig att försöka slappna av och ta reda på vad som gör just dig upphetsad. Det kan vara allt från smekningar till romantiska middagar och kyssar. Om det ändå fortsätter att göra ont kan man fundera på att vända sig till en läkare för att kolla upp att det inte finns något konstigt där.

Hälsningar,
Suss Åhman, sakkunnig i sexualitet

Diskussion om artikeln