Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Asteroid närmar sig jorden - du kan titta på den med teleskop i natt

Från 2017
Uppdaterad 19.04.2017 14:00.
Nasas illustration av en asteroid som passerar jorden.
Bildtext Nasas illustration av en asteroid som passerar jorden.
Bild: EPA/NASA/JPL-CALTECH /

En asteroid sveper på onsdag eftermiddag förbi jorden på ovanligt nära avstånd. Avståndet är drygt fyra gånger avståndet till månen. Asteroiden kan iakttas i Finland i natt - med teleskop.

Det anses inte finnas någon risk för kollision med jorden. Avståndet till asteroiden är 1,8 miljoner kilometer vilket är mer än fyra gånger avståndet mellan jorden och månen.

Asteroiden är över 600 meter i diameter och är särskilt intressant för forskarna eftersom asteroider sällan kommer så nära jorden att de kan studeras med teleskop.

Man måste använda teleskop eftersom asteroiden inte är synlig för blotta ögat.

De allra flesta asteroider stannar i asteroidbältet mellan Mars och Jupiter. Några kretsar i banor runt solen och korsar jordens bana.

Senast en asteroid av den här storleken kom så här nära jorden var år 2004.

Mycket långt borta - men ändå nära

- Det är rejält långt bort med tanke på dess storlek. Fast om man tittar på hela solsystemet handlar det om en nära passage. Vi kan räkna ut var den passerar jorden, skriver Göteborgsposten som intervjuat Maria Sundin, astrofysiker vid Göteborgs universitet.

Asteroiden 2014 JO25 är 650 meter bred och upptäcktes för tre år sedan.

Enligt Sundin skulle det bli en fullständig katastrof om den slog ner på jorden.

År 2013 slog en asteroid ner i Tjeljabinsk i Ryssland.

Sundin konstaterar att det som hände i Tjeljabinsk var ovanligt, och att det händer en eller två gånger per hundra år. Den asteroiden var knappt 20 meter i diameter, och vid nedslaget skadades hundratals människor. Effekten var mycket kraftigare än Hiroshimabombens.

Det finns gott om nedslagsplatser på jorden. Asteroidnedslag var allra vanligast under den första miljarden år som jorden existerade.

Man behöver inte oroa sig för oväntade nedslag. Numera finns det system som hittar objekt i rymden, och möjligheterna att avvärja farliga hot i framtiden utvecklas. Under mänsklighetens historia har ingen blivit dödad av ett nedslag, säger Sundin.

Forskarna ser fram emot iakttagelsen

Forskrana ser fram emot iakttagelsen i natt eftersom de kommer att försöka ta reda på vad asteroiden består av. Asteroider består oftast av sten, is, metall och kol, men vi har inte haft många chanser att titta på nära håll, säger astrofysiker Maria Sundin till Göteborgsposten.

Hon säger att man i framtiden kanske kan använda asteroider som källa för gruvdrift. Man kommer möjligen att kunna utvinna metaller och annat råmaterial som är svåråtkomliga på jorden, säger Sundin.

- Man får åka dit och utvinna material som man sedan skickar hem, eller så får man knuffa asteroider närmare jorden så att man kan utvinna dem från närmare håll. Det finns hyfsat långt framskridna planer på det.

Asteroiden är synlig i natt

Asteroiden är synlig natten mellan onsdag och torsdag. Man måste använda teleskop eftersom asteroiden inte är synlig för blotta ögat.

Enligt Sundin gäller det att passa på nu om man vill se en skymt av en asteroid. Efter den här asteroiden dröjer det till 2027 innan någon annan asteroid kommer nära jorden.

– Då kommer något som kommer att passera ännu närmare!

Diskussion om artikeln