Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

EIF första etappen på väg mot stjärnorna

Från 2017
Fem män står på en konstgräsplan.
Bildtext Från vänster Jems Geffrard, Paul Akouokou, Boubacar Kinda, Cheick Camara och Mohamed Doumbia har höga ambitioner i EIF.
Bild: Yle/Helena Rosenblad

De drömmer alla om att spela fotboll på högsta nivå. I år ska de hjälpa Ekenäs IF att nå toppen av division 1 i Finland.

När Mohamed Doumbia var ung fotbollsjunior hemma i Abidjan i Elfenbenskusten fanns det en fem år äldre spelare som han såg upp till och som han drömde om att en gång få spela fotboll med. Spelaren heter Cheick Ibrahim Camara. Camara spelade för en Abidjanklubb i Elfenbenskustens högsta fotbollsliga och han deltog också i landskamper för Elfenbenskusten.

Mohamed Doumbia är i dag 18 år och Cheick Ibrahim Camara är 23. Doumbias dröm har nu gått i uppfyllelse: I år spelar de fotboll i samma klubb - Ekenäs IF.

Doumbia anlände till Ekenäs i början av februari i år. Där återförenades han med barndomsvännen, 19-åriga Edgar Paul Akouokou. Akouokou spelar i år sin andra säsong för Ekenäs IF.

Tränade tillsammans som juniorer

Doumbia och Akouokou växte upp i fotbollens tecken i stadsdelen Yopougon i Elfenbenskustens största stad Abidjan. Mohamed Doumbias far, Sekou Doumbia, även kallad Tyson, var deras tränare.

Mohamed Doumbia beskriver fadern som en sträng och mycket krävande fotbollstränare. Det är också tack vare honom som Mohamed Doumbia har nått den nivå som fotbollsspelare som han i dag befinner sig på.

- Han var min tränare tills jag var 15 år. Då var jag så pass mogen att han lät mig gå vidare på egen hand. Han gav mig några goda råd på vägen. Med de råden klarar jag att gå vidare.

Ung man i ljus munkjacka på konstgräsplan
Bildtext Mohamed Doumbias favoritlag är Real Madrid. Men han skulle helst spela i Liverpool.
Bild: Yle/Helena Rosenblad

De här råden ledde Mohamed Doumbia och Paul Akouokou till Nigeria. Managern för Oyah Sports FC i Nigeria kontaktade pappan och tränaren Sekou Doumbia och bad att Mohamed Doumbia och Paul Akouokou skulle komma till Nigeria.

- Vi diskuterade med min pappa och tränare och han tyckte att vi skulle åka i väg för att skaffa oss nya erfarenheter. Pappa sade att livet är en kamp och att alla hinder finns där för att man ska ta sig an dem och klara av dem.

Från Nigeria till Finland

Det finns i dag fem ivorianska fotbollsspelare i Ekenäs IF. Förutom Doumbia, Akouokou och Camara spelar även Sakpa Yves Kouame och Joel Konan Akpini för EIF.

De har alla kommit till Finland via Oyah Sports FC i Nigeria. Den vägen kom också Boubacar Kinda från Burkina Faso till EIF i fjol. Oyah Sports FC har goda kontakter till finländska klubbar.

Både Doumbia och Camara beskriver det som tungt att anlända från varma Nigeria till kalla Finland.

Trots att Paul Akouokou och Boubacar Kinda hade förberett Doumbia på vad som väntar var det ingen lätt upplevelse för Doumbia att anlända till Finland den 5 februari i år.

- På flygfältet blev jag stoppad av polisen som undrade vad jag gör i Finland. Jag sade att jag ska spela fotboll. Sedan kom jag ut från flygfältet och såg snö överallt. Jag undrade verkligen vart jag hade kommit.

De första träningarna i fotbollshallen i Ekenäs var svåra. Doumbias fötter var stelfrusna.

- De andra spelarna och vännerna stöttade mig och sade att jag kommer att klara det. Efter ett par veckor lyckades jag vänja mig.

Landslagsmatcher i Afrika

Också Cheick Camara beskriver klimatet som det svåraste med Finland. I och med sina landslagsuppdrag för Elfenbenskusten har han rest och spelat fotboll i flera andra afrikanska länder. Men liksom för Doumbia är det nu första gången som Camara befinner sig i Europa.

Camara säger att han kommer från en familj i Abidjan där fotboll hade en stor betydelse.

- Jag har fotboll i blodet och har spelat fotboll sedan jag var liten. Familjen och alla runt omkring mig satsade på fotboll.

Det här ledde honom till fotboll på högsta nivån i Elfenbenskusten år 2010. Elfenbenskusten hör till de bästa fotbollsnationerna i Afrika och landet vann bland annat afrikanska mästerskapen år 2015.

Ung man i svart sportjacka på idrottsplan.
Bildtext Cheick Ibrahim Camaras favoritlag är också Real Madrid.
Bild: Yle/Helena Rosenblad

Men trots en bra fotbollsnivå i landet är infrastrukturen outvecklad. Drömmen om fotboll i Europa fanns också hos Camara. Därför tog han chansen att åka till Nigeria för att därifrån kunna komma vidare till Europa.

För drygt ett år sedan var det meningen att Cheick Camara skulle börja spela för ligaklubben SJK från Seinäjoki. Men sist och slutligen blev det ingenting av det. När Camara i år fick chansen att komma till EIF tog han den.

EIF fick se videoklipp där Camara spelade ligafotboll och landskamper för Elfenbenskusten och den 11 mars i år anlände han till Finland.

Han säger att det finns en helt annan infrastruktur inom fotbollen i Finland än i Elfenbenskusten.

Provspelade i franskt ligalag

Att barndomsvännen Edgar Paul Akouokou befann sig i Ekenäs har betytt mycket för Mohamed Doumbia. De kallar varandra för bröder. Akouokou har kunnat stötta de nyanlända landsmännen.

- Jag sade att vädret och klimatet till en början kommer att göra dem trötta. Nu tror jag att det går bra. De anpassar sig och försöker glömma kölden och koncentrerar sig helt på spelet. Det är inte heller lika kallt som i början.

Ung man i grön jacka på idrottsplan.
Bildtext Edgar Paul Akouokous favoritlag är Arsenal. Också Bayern München och PSG hör till favoriterna.
Bild: Yle/Helena Rosenblad

Men det var inte självklart att Akouokou skulle vara kvar i Ekenäs i år. Han hade hoppats på att kunna ta sig vidare till en högre nivå. I början av året provspelade Akouokou för franska ligaklubben Angers. Först var han där en vecka och sedan ville de att han skulle vara kvar ytterligare en vecka.

- Angers ville ge mig ett kontrakt med reservlaget med möjlighet att senare spela i representationslaget.

Förhandlingarna lyckades inte och Akouokou är därför kvar i EIF den här säsongen och är beredd att kämpa till hundra procent för sitt lag och som central mittfältare visa vad han går för.

Tror på bra placering för EIF i år

Han säger att den här säsongen ska bli den bästa för EIF.

- I år ska EIF vara bland de tre bästa lagen i division 1. Kanske vi till och med kan stiga till högsta ligan, allt är möjligt.

Akouokou säger att laget i år är ännu bättre än i fjol.

- I år tror jag att har vi har bra fysisk kvalitet. Vi har bra försvar, bra mittfält och bra anfall. Jag tror att vi kan göra någonting bra av det.

Också mittfältaren Mohamed Doumbia satsar allt på att göra så bra ifrån sig som möjligt i EIF den här säsongen och visa vad han går för.

Han tror på en framtid som fotbollsspelare.

- Om jag jobbar hårt kan jag nå en hög nivå.

Mittbacken Cheick Camara säger att det har varit lätt för honom att integrera sig i Ekenäs IF:s fotbollslag trots att han varken pratar svenska, finska eller engelska.

Han drömmer också om att gå så långt som möjligt inom fotbollen. I Ekenäs IF tror han att han kan medföra ett mervärde som mittback. Han ser inte heller högsta ligan som en omöjlighet.

- Vi ska åtminstone vara bland de fem bästa i division 1 i år.

Från Montreal till Ekenäs

Camara och Doumbia klarar sig än så länge på franska. Akouokou som har varit ett år i EIF har lärt sig prata engelska under sitt år i Finland och han fungerar ibland som tolk.

Också nyanlända spelaren Jems Geffrard, 22 år, från franskspråkiga Montreal i Kanada kan fungera som tolk. Geffrard klarar sig också på engelska.

Geffrard är liksom Camara mittback i EIF. Geffrard spelar mera till vänster.

Jems Geffrard spelade tidigare i Impact de Montréals reservlag och hoppades att kunna bli professionell fotbollsspelare. Impact de Montréal spelar i Major League Soccer som är den högsta ligan i Nordamerika.

Men allt gick inte som planerat. Impact de Montréals reservlag löstes upp och Geffrard och 21 andra spelare befann sig plötsligt utan kontrakt.

- Då frågade en agent om jag är intresserad av att spela i Europa och på den vägen är det.

En man med skägg och kort hår i närbild på en idrottsplan.
Bildtext Jems Geffrard drömmer om Premier League. Manchester City är favoritklubben.
Bild: Yle/Helena Rosenblad

Geffrard anlände till Finland i januari i år. Han säger att det till en början var litet svårt med alla språk och olika kulturer i EIF.

- Nu har vi lärt känna varandra mer och mer och det är lättare att förstå varandra. De utländska spelarna lär sig mer och mer engelska och de finländska spelarna lär sig förstå litet franska. Träningarna är en mix av engelska, franska, svenska och finska. Men det går mer och mer mot att vi pratar engelska.

Ambitionerna viktigare än hemlängtan

Också Geffrard berömmer kvaliteten på EIF:s fotbollslag.

- Vi har mycket talang och väldigt bra spelare. Målet är att stiga till högsta serien eller åtminstone att vara bland de tre bästa i Ettan. Det kommer vi att klara genom att göra mål och försvara.

Jems Geffrard har också höga ambitioner inom fotbollen.

- Drömmen är att gå så långt som en fotbollsspelare kan gå. Högsta divisionen i vilket land som helst, det är allas dröm.

De utländska spelarna i Ekenäs saknar familj och vänner men väljer att koncentrera sig på fotbollen.

- Det är klart att jag saknar Kanada. Men eftersom vi är här för att spela fotboll vet vi att det är en uppoffring som man måste göra. Vi lägger hemlängtan åt sidan och koncentrerar oss på våra målsättningar, säger Jems Geffrard.

Han kan ännu inte säga vad han gör nästa år.

- Om vi har en bra säsong och stiger till ligan kan jag bra tänka mig att stanna.

Diskussion om artikeln