Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Oskar Rask – hur farligt är det att jobba som cirkusakrobat?

Från 2017
glad man med skägg, glasögon och hatt står framför en färggran vägg
Bildtext Oskar Rask är glad över att han valde cirkusyrket och tycker att det bästa med cirkusarbetet är tränandet, att skapa nya program, jobba tillsammans och göra sig redo för scenen.

Oskar Rask har ett ganska ovanligt yrke, han är nämligen cirkusakrobat.

När Oskar blev klar med gymnasiet visste han inte riktigt vad han ville göra, så han reste till Italien och där hittade han äntligen sitt kall. Han såg en jonglör och då tändes en idé om att bli cirkusartist.

- Att göra trick och att jobba med kroppen, det var det som lockade. Jag tänkte inte så mycket på vad det skulle innebära att vara cirkusartist, säger han.

Nu är han en av akrobaterna i cirkusgruppen Aikamoinen. Vi tänker oss att det måste vara väldigt farligt att jobba som akrobat, men Oskar håller inte riktigt med.

- Cirkus handlar om att göra farliga saker men också att minimera riskerna. Vi gör inget som vi inte klarar av. Vi har också planer för vad vi gör om vi misslyckas, så att det inte ska gå riktigt illa.

Saker kan se otroligt farliga ut men det händer sällan olyckor eftersom akrobaterna vet sina gränser.

- För mig har det inte gått riktigt illa, men visst har cirkusartister dött på scen. Det händer, men det händer i nästan vilket yrke som helst, säger Oskar.

Konsten att bli cirkusartist

Oskar tycker att alla borde ta sig en funderare kring vad de egentligen vill göra, och inte bara tänka på vad som förväntas av en. Oskar trodde själv att studier var det enda rätta efter gymnasiet, men när han insåg att han kunde bli akrobat fick han en ny syn på livet.

- Jag började med circus när jag var runt 20. Många tror att man måste börja mycket tidigare, också med annan sorts konst, men det är inte så. De flesta börjar faktiskt lite senare i den samtida cirkusen, säger han.

Oskar började studera för att bli cirkusartist i Italien. Först gick han på en förberedande cirkusskola där de flesta inte hade någon tidigare erfarenhet av cirkus.

- Det var mycket akrobatik. Vi gjorde en massa armhävningar och sprang omkring, berättar han.

Det finns bra jonglörer i Finland

Det var meningen att Oskar bara skulle studera akrobatik en liten stund, men väl på plats märkte han att det här verkligen var något han ville göra.

- Många frågade varför jag studerade i Italien när det fanns så många otroligt bra jonglörer i Finland, men det visste jag inte alls om för jag hade ju börjat med det i Italien.

Efter ett år i Italien sökte Oskar sig därför tillbaka till Finland för att studera i Lahtis, och där specialiserade han sig på olika former av akrobatik. Nu uppträder han med olika saker beroende på om han gör det i grupp eller ensam.

- Jobbar jag ensam så använder jag mig av en stor ring. Den väger 20 kilo och är två meter i diameter och jag snurrar på den på en massa olika sätt. Det ser fantastiskt ut, så första gången jag såg det tänkte jag att det där vill jag göra.

Alla delar med sig av sin kunskap

De olika cirkusformerna kallas discipliner och inspirationen till nya trick kommer från kollegor världen över.

- I cirkusen fungerar det mycket så att man delar med sig av det som finns, man kan inte sätta patent på en viss rörelse eller koreografi. Man kan också kolla på andra cirkusdiscipliner och inspireras av dem.

Många har kanske en romantiserad bild av cirkuslivet. Hur många historier har vi inte hört om någon som rymt iväg med en cirkus och funnit lyckan? Så hur ser då livet på cirkus ut egentligen?

- Jag bor i Helsingfors och när vi har en turné sticker vi iväg och när den är slut kommer jag hem igen. Men det finns också de som reser omkring hela tiden. Jag har kompisar som inte har någon lägenhet eftersom de åker runt från jobb till jobb, säger Oskar.

Ett ganska vanligt liv alltså, men ändå ganska långt från det typiska kontoret.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln