Soc&kom forskar om alternativa mediers makt – får nästan 100 000
Ett nytt forskningsprojekt vid Svenska social- och kommunalhögskolan får 95 400 euro för att ta reda på hur alternativa medier mobiliserar människor i olika länder, meddelar högskolan.
Det är Helsingin Sanomain Säätiö som har beviljat understödet till forskare vid Svenska social- och kommunalhögskolan, Helsingfors universitet och Jyväskylä universitet.
Tanken är att kartlägga hurudana strategier, berättelser och ord som alternativa medier använder för att mobilisera grupper av människor. Forskarna själva kallar dem för ”de berövade” – människor som känner sig svikna eller bortglömda av traditionella medier och politiker.
– Alternativa medier ger dem deras plats tillbaka, säger Gwenaëlle Bauvois som är universitetslektor i etniska relationer vid Soc&kom och ingår i forskarteamet.
Forskarna kommer att analysera den finska nätsidan MV-Lehti, franska Fdesouche och amerikanska Breitbart News. Rapporteringen kring Soldiers of Odin i Finland, burkini-förbudet i Frankrike och Donald Trumps inreseförbud mot muslimer i USA står i fokus.
Charlie Hebdo startskottet
Idén för projektet växte fram i samband med terrorattacken mot Charlie Hebdo i Paris i januari 2015. Bauvois säger att hon då började lägga märke till hur synliga de alternativa medierna blev.
– Människor hänvisade till dem och delade innehåll på Facebook utan att inse att det var alternativa medier de hänvisade till.
Forskningstemat är fortfarande lika aktuellt, speciellt med tanke på det stundande presidentvalet i Frankrike. Forskarna menar att det finns likheter i de metoder som användes för att stöda Trumps presidentvalskampanj och de metoder som nu syns i den franska högerkandidaten Marine Le Pens kampanj.
Projektet pågår fram till nästa år.