Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Män vill oftare förbättra sitt utseende - lättare att få jobb, säger plastikkirurg

Från 2017
Skönhetsingrepp
Bild: Shutterstock

Åtminstone var tionde patient som genomgår en estetisk behandling eller skönhetsoperation i Finland är nu man, uppskattar plastikkirurger. Exakt statistik saknas men det verkar ha skett en stadig ökning under senare år.

– Det beror på förändrade skönhetsideal också för män, bedömer plastikkirurg Antti Koski.

Koski verkar som plastikkirurg i Mariehamn, Åbo och Helsingfors och har sett en ökning av andelen manliga patienter.

Det är en trend som syns vid flera kliniker - särskilt i södra Finland, enligt en rundringning som Yle Nyheter har gjort till fyra stora kliniker.

– Populärkulturen har spridit bilden av att det är viktigt för män att se bra ut, säger Heikki Kupi, plastikkirurg i Tammerfors.

Det räcker inte med att man bara kan sitt jobb, utan man ska se bra ut.

― plastikkirurg Antti Koski

Fördel i konkurrensen om jobb?

Antti Koski säger att vissa till och med genomgår estetiska behandlingar eller skönhetsoperationer för att klara sig bättre på arbetsmarknaden.

– Det krävs allmänt att också män ska se bättre ut än förr. De ska inte ha rynkor utan vara i bra form när de söker jobb och när de jobbar med olika saker. Till exempel om man är 40 år. Det räcker inte med att man bara kan sitt jobb, utan man ska se bra ut.

Rekryteraren Markus Fabricius, vd på rekryteringsföretaget Badenoch & Clark Finland, håller ändå inte med.

– Åh, herregud. Jag har nog inte ännu hört att det skulle vara viktigt att se snygg ut på arbetsmarknaden. Däremot är det viktigt att vara representativ och att ha ett vårdat yttre, säger han.

Fabricius arbetar med att hitta jobb åt olika slags specialister.

– Utbildning, erfarenhet och andra förmågor är viktigare än utseendet, säger han bestämt.

Han tillägger att det i vissa fall - om man till exempel ska representera produkter - också kan vara nödvändigt att ha ett sunt leverne och att själv på sin fritid syssla med något som berör det man ska jobba med.

Vilka slags ingrepp?

Plastikkirurger som Yle Nyheter har talat med säger att män främst är intresserade av ögonlocksoperationer, fettsugningar och att förändra utseendet på sin näsa. Många vill också ha bröstförminskning.

Ögonlocksoperationer görs mest på äldre män, men kan gälla så pass unga som 35-åringar. Redan i den åldern kan man få hudöverskott i de övre ögonlocken.

Mindre skönhetsingrepp är dessutom vanliga.

– Injektioner, det vill säga att man lägger in filler för rynkor, tas ofta av 35-50 år gamla män. Eller så kan man ta botox i samma ålder för att bli av med rynkorna, säger Koski.

Antti Koski
Bildtext Plastikkirurg Antti Koski.
Bild: Juha Laukkanen

Vid kliniken KC Clinic i Tammerfors nämner man för sin del att det främst är yngre män mellan 18 och 35 år som är intresserade av sådana här mindre skönhetsingrepp.

Med botox paralyserar man musklerna och minskar därmed rynkorna. Med en filler så fyller man upp rynkorna.

Också i andra nordiska länder - bland annat i Sverige - har man märkt av att fler män väljer estetisk plastikkirurgi och estetiska behandlingar, och det finns inga tecken på att trenden skulle avta.

Intresset för sådana här skönhetstjänster minskade ändå tillfälligt i Finland för några år sedan efter att de blev momsbelagda.

Diskussion om artikeln