Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Bada gratis i bastu av byggnadsavfall i Hangö

Från 2017
Uppdaterad 20.04.2017 16:06.
Inne i Urbcultbastun
Bildtext Arkivbild.

I september kan turister och Hangöbor gratis få bada i en bastu byggd av byggnadsavfall vid vågbrytaren utanför Drottningberg. Meningen är att evenemanget Hangon höyry ska skapa god stämning och gynna bastukulturen i staden.

Evenemanget Hangon Höyry kommer att arrangeras 1-3 september på Drottningbergs udde. Ett av evenemangets teman är återvinning och arrangörerna ska bygga en bastu av byggnadsavfall invid vågbrytaren.

Det kostar ingenting att bada i återvinningsbastun.

Meningen är att skapa god stämning och samtidigt gynna bastukulturen i staden. Arrangörernas mål är att grunda en allmän bastu i ett senare skede och att få Hangöborna att engagera sig i projektet.

Det är föreningen Hankojää ry som arrangerar evenemanget Hangon Höyry. Meningen är att det ska återkomma varje år.

Tekniska nämnden i Hangö har beslutat att godkänna föreningens ansökan. Efter att evenemanget har ordnats kommer nämnden att behandla responsen och bedöma om det kan fortsätta.

Mera information om bastutält

Företaget Hanko Visuals ansökte också om lov att få placera bastutält på Hangös stränder. Företaget arrangerar skräddarsydda upplevelser för turister, som till exempel olika vattenaktiviteter kombinerat med bastubad på olika stränder.

Företaget har främst tänkt placera bastutälten på Tulludden, Plagen, Hangöbystrand, Högsand eller Gunnarsöarna.

Hanko Visuals är speciellt intresserade av turister från Asien.

Men tekniska nämnden tyckte bland annat att det var oklart hur företaget har tänkt ordna med toaletter. Därför skickade nämnden tillbaka ärendet till ny beredning för att få mera information.

SUP-uthyrning får fortsätta

Nämnden gav på sitt möte grönt ljus åt Nautisea/Café Regatta att ha en släpvagn som förråd för SUP-brädor i hörnet mellan Havsgatan och Torggatan.

Företaget hyr ut SUP-brädor under båtsäsongen 2017 och hyran för vagnplatsen är 120 euro.

Artikeln rättades 20.4.2017 klockan 16:06. Det stod felaktigt i artikeln att evenemanget ordnas i augusti, men det är de facto i september det planeras bastubad vid Drottningberg.

Diskussion om artikeln