Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Konsulter reder upp skollunchproblem i Jakobstad

Från 2017
Uppdaterad 20.04.2017 12:02.
Gymnasiets matsal i Jakobstad
Bildtext Gymnasiets matsal i Jakobstad.
Bild: Yle/ Kjell Vikman

Jakobstad gick in för den så kallade cook & chill-metoden för att tillreda skolluncher vid årsskiftet. Problemen med ojämn kvalitet hänger kvar och nu kommer konsulter att anlitas.

Jakobstad har bara två centralkök kvar som gör mat åt alla daghem, skolor, kommunala äldreboenden och Malmska sjukhuset och hvc.

Rådmans skolas kök tillreder cook & chill-maten. Maten kyls ned efter tillredning och värms upp vid ett senare tillfälle och det är tänkt att ge inbesparingar i personalkostnader.

Länsinummi skola tillreder mat som transporteras varm till kunderna.

Lärare: Maten har blivit sämre

Cecilia Hägglund-Nygård är vicerektor och lärare vid gymnasiet i Jakobstad. Hon är bekymrad över matens kvalitet efter omläggningen vid årsskiftet.

Hon är missnöjd med matens kvalitet och studerande klagar också åt henne över cook & chill-maten.

- Maten har blivit klart sämre, väldigt få kolleger äter längre i matsalen, i och för sig är vi inte tvungna att äta maten, vi kan rösta med fötterna, säger Cecilia Hägglund-Nygård.

- Det är besvärligt för studerande som skall utsättas för den här maten, kvaliteten är helt klart sämre och maten är oätlig säger studerande som beklagar sig.

- Vi har pratat med kompisarna om skolmaten, många säger att de inte tycker om den men de äter den för den är gratis, säger studeranden Samuel Skrifvars.

Vicerektor Cecilia Hägglund-Nygård vid gymnasiet i Jakobstad
Bildtext Cecilia Hägglund-Nygård.
Bild: Yle / Kjell Vikman

Beställar- producent system

Jakobstad gick vid årsskiftet in för att bolagisera alla tekniska stödtjänster, dit också köksfunktionerna har räknats. Bolaget Alerte är till 100 procent av staden.

I samma veva ändrades också systemet för stora delar av matlagningen, till ett så kallat cook och chill system. Det blev två stora förändringar på en gång och det är kanske en delorsak till att också matens kvalitet enligt lärare och studerande blev lidande.

Kosthållschef Lisa Kentala i Jakobstad
Bildtext Lisa Kentala.
Bild: Yle/ Kjell Vikman

Den förra kosthållschefen Lisa Kentala blev i organisationsförändringen beställare och kallas numera specialsakkunnig. På andra sidan bordet finns det bolag, Alerte, som skall producera kosthållstjänsterna och Håkan Forss är vd för bolaget.

- I början av året kom kritik kring mängden halvfabrikat, så småningom började det också höras om lådrätterna som tidigare varit populära. Lådrätterna har upplevts som en enda moslåda. Nu har den saken förbättrats, säger Lisa Kentala.

- Mycket klagomål har kommit om potatisen som blivit sämre, riset är vattnigt, spagetti ligger i vatten. Det måste Alerte svara på, jag kan inte svara på det.

Potatis, ris och pasta liksom sallader tillreds fortfarande separat i serviceköken men kvaliteten är uppenbarligen ett problem.

För att reda ut situationen kommer nu Alerte att anlita konsulter för lära personalen hur cook & chill-metoden skall tillämpas.

- Det viktigaste är att personalen får lära sig cook and chill ordentligt. I Janakkala tog det ett år att lära sig metoden och för att undvika det så kommer vi att kalla in utomstående konsulthjälp för att snabba på processen, säger Håkan Forss.

VD Håkan Forss på Viexpo
Bildtext Håkan Forss.
Bild: Yle/Kjell Vikman

Artikeln har kompletterats 20.4 kl. 8.00

Diskussion om artikeln