Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Facebook vill läsa dina tankar - snart kanske du kan skriva e-post utan att röra mobilen

Från 2017
Uppdaterad 20.04.2017 13:12.
En hand sticker ner en smarttelefon i vatten och en suddig eterisk spegling av handen och telefonen syns i ytan ovanför.
Bild: EPA/RUNGROJ YONGRIT

Facebook vill läsa dina tankar. Eller åtminstone läsa av vad du tänker säga eller skriva. Nu jobbar sextio personer för att utveckla nya sensorer som ska få det här att bli verklighet.

På bolagets konferens i San Francisco på onsdagen berättade Facebook om ett projekt som ska leda till att facebookanvändare kan skriva inlägg genom att tänka.

- Målet är att skapa ett system som kan skriva hundra ord i minuten direkt från din hjärna, sade teamledaren Regina Dugan.

Slut på osociala vänner som stirrar ner i skärmen?

Det här ska enligt Dugan lösa problemet med att så många människor sitter och stirrar ner i sina smarttelefoner och på det sättet är osociala och ouppmärksamma gentemot sina medmänniskor.

Facebooks uppfinning skulle ge användaren möjlighet att tänka e-postsvaret utan att behöva avbryta vad hen sysslar med.

Frågan är hur uppmärksam en människa klarar av att vara samtidigt som hen tänker ut ett mejl.

Facebooks sensorer skulle inte läsa slumpmässiga tankar

Facebook har ett team på 60 personer som jobbar för att bolagets planer ska bli verklighet.

Bolaget kommer att utveckla en ny typ av sensorer som kan mäta hjärnaktivitet flera hundra gånger i sekunden.

Sensorerna skulle inte fånga upp slumpmässiga tankar. Istället skulle de klara av att urskilja det budskap som den tänkande människan vill sända ut.

- Vi talar om tankar vi vill dela med oss av. Ord som du har beslutat att sända till hjärnans talcentrum.

Oklart hur skydda privata tankar

Facebook vill också hitta på ett sätt som gör att den som mottar e-post slipper lyfta upp telefonen, utan kan ta till sig innehåll i ett meddelande genom att känna det.

Dugan medger att det finns en hel del problem att lösa innan Facebook kan läsa användarnas tankar. Hon menar ändå att möjligheten att misslyckas är en av riskerna man tar då man jobbar med viktiga projekt som spelar roll.

- Risken att misslyckas och den där lite skräckslagna känslan som kommer med den är priset vi betalar för privilegiet att få skapa något stort, sade hon.

Också om Facebook lyckas utveckla teknologin för att läsa användarnas tankar, är det många frågor som återstår. Hur skulle Facebook till exempel trygga användarnas privatliv och sekretessen kring de tankar som användaren eventuellt inte vill dela med sig av?

Källor: Guardian, FNB-AFP

Diskussion om artikeln