Hoppa till huvudinnehåll

Barn

Buu-klubben
Yle Watt

Strumphittarna är här igen!

Från 2017
Uppdaterad 24.04.2017 14:55.
Programvärd Staffan Gräsbeck med strumpartisterna i första semifinalen.
Bildtext Programvärden Staffan Gräsbeck omgiven av solisterna Siggy, Maija, Hömer och Fiffi från den första deltävlingen.
Bild: Yle Kuvapalvelu/Jyrki Valkama

Hundratals strumphanddockor med fantasifulla namn och personbeskrivningar har strömmat in till Strumphittarnas redaktion. Nu får de här handdockorna liv som artister och publik i Strumphittarna 2017. Det här är den andra säsongen av Strumphittarna. Fjolårets säsong blev en framgång hos barnpubliken som flitigt röstade på sina favoritlåtar varje vecka. Också inom barnmediafältet väckte den här lekfulla sångtävlingen uppmärksamhet: Strumphittarna har nominerats som finländskt bidrag till International Emmy Kids Awards.

Barnens egen show

Barnen har uppmuntrats att beskriva sina strumphanddockors personligheter och intressen. Allt bygger på interaktivitet med barnen, säger regissören och ansvariga redaktören Staffan Gräsbeck:
- Jag tror att alla tycker att det är spännande att se att det man har gjort verkligen värdesätts och lyfts fram på ett häftigt sätt. Det som har börjat som ett trevligt pyssel där hemma blir i slutändan en del av en stor show med högt produktionsvärde. Man kan säga att det här är lek med mjukisdjur upphöjt till tio.
En viktig del av interaktiviteten är också omröstningen. Under fyra veckor kan man på http://buu.yle.fi/strumphittarna-2017.php rösta på sin favorit bland veckans fyra semifinalister. I finalen den 22 maj avslöjas vilken låt barnen har röstat på allra mest.

Kända röster sjunger hittar

I Strumphittarna 2017 lyfts både barnen bakom strumporna och sångarna som lånar sina röster till strumpartisterna fram tydligare än förr. Många bekanta personer från både radio, TV och andra arenor har lånat sina röster till Strumphittarnas solister, så som Pasi Hiihtola, Jakob Norrgård, Fredrika Lindholm, Hannah Norrena och Benny Törnroos. Den som vill testa sin förmåga att bonga strumpsolisternas röster kan göra det genom att lyssna på musikvideorna på Barnens Arena eller buu.yle.fi och delta i Strumphittarnas QUIZ som finns bakom denna länk: https://svenska.yle.fi/artikel/2017/04/21/strumphittarna-quiz

Mannen bakom 150 nya barnlåtar

Mikael Grönroos är kompositör och sångare i Strumphittarna 2017
Bild: Yle/Mikael Grönroos

Mikael"Mike"Grönroos har under de senaste åren blivit en av den finlandssvenska barnmusikens stora doldisar. Han har komponerat, arrangerat och spelat in sammanlagt hundrafemtio nya sånger för barn, vilka har framförts som musikvideor i flera olika produktioner inom Svenska Yles barnutbud, främst Hittehatt, Ljudjakten och Strumphittarna. Texterna har skrivits av flera olika författare, bland annat Karin Berglund, Monica Vikström-Jokela, Gert Sabel, Stefanie af Björksten, Ann-Catrin Rosenberg, Staffan Gräsbeck och Mikael Grönroos.
- Det härliga med Mikes låtar är att de representerar så många olika musikstilar, säger regissören och manusförfattaren Monica Vikström-Jokela. I den nya säsongen av Strumphittarna introduceras publiken till allt från rock och disco till opera och flamencotoner. Vissa låtar är seriösa, andra leker med sin musikgenre.
I Strumphittarna 2017 har också Lauri Koskenniemi skapat en del av musiken.

Programmet är inte längre tillgängligt

Programvärden Strump-Eva, tillverkad av Alfred och Ian, spelas av Gabriella Grönroos. Övriga"dockförare"i programserien är Lisa Gerkman, Elin Johansson, Rebecca Nordman, Annika Ljungberg, Ann-Catrin Rosenberg, Monica Vikström-Jokela och Staffan Gräsbeck.

Diskussion om artikeln