Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Förfalskad motorolja har sålts runtom i landet

Från 2017
Uppdaterad 20.04.2017 11:48.
Person fyller på motorolja
Bild: CC0/Unsplash/Tim Mossholder

Tullen rapporterar om en omfattande svindel med förfalskad motorolja i slutet av år 2014 och början av 2015.

Bland annat en finländsk butikskedja sålde 13 400 liter motorolja som enligt kanistrarna innehöll syntetisk motorolja från ett stort internationellt oljebolag.

Tullen har utrett fallet på begäran av oljebolaget, uppger undersökningsledaren Jussi Gustafsson. Oljan kom in i landet från Estland och Polen.

Tullen uppger inte namnet på vare sig butikskedjan eller oljebolaget, men enligt FNB har åtmistone Hong Kong-kedjan sålt av oljan. MTV har för sin del rapporterat att brottsanmälan i fallet gjorts av ExxonMobil Finland. Enligt FNB såldes oljan som Mobil 1 Peak Life 5W-50.

Bara små mängder syntetisk olja

Centralkriminalpolisens laboratorium undersökte oljan och det visade sig att det rörde sig om mineralolja som kunde innehålla små mängder syntetisk olja.

Tullen misstänker att sammanlagt över 35 000 liter av den förfalskade motoroljan importerades till Finland av fyra bolag som nu misstänks för brott. Tullen har beslagtagit cirka 16 500 liter av oljan.

Bland de brottsmisstänkta finns också ansvariga för försäljningen av oljan vid den butikskedja som sålde stora mängder förfalskad olja till finländare.

Enligt tullen har falsk motorolja sålts även i andra butiker som inte hörde till butikskedjan, samt vid servicestationer.

Tullen har undersökt importen av den falska motoroljan som brott mot industriell rättighet.

Förundersökningen går nu till åklagare vid Helsingfors tingsrätt.

Källor: Tullen, FNB

Artikeln har uppdaterats. Klockan 11:48 kompletterades texten med källhänvisning. Samtidigt kompletterades texten med följande mening: Enligt FNB såldes oljan som Mobil 1 Peak Life 5W-50.

Diskussion om artikeln