Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Google utredde: Datacentraler kunde ge Finland flera miljarder euro och tusentals arbetsplatser

Från 2017
Uppdaterad 20.04.2017 13:10.
Kablar för lokalt nätverk
Bild: EPA/MICK TSIKAS

Den internationella datacentralsindustrin växer snabbt. En ny utredning som är beställd av Google visar att Finland har goda förutsättningar att locka nya datacentraler hit.

Industrin omkring datacentralerna gynnar Finland. Datacentralernas ekonomiska helhetspåverkan var ifjol ungefär 800 miljoner euro och 11 200 arbetsplatser. De här siffrorna beaktar både direkta och indirekta effekter.

Utredningen är gjord av forskningsanstalten Copenhagen Economics på initiativ av Google. Också statsrådets kansli och Arbets- och näringslivsministeriet har deltagit i utredningen.

Upp till 33 000 nya arbetsplatser

Datacentralerna är enorma lagringsplatser för data och en del av den växande digitala ekonomin.

Marknaden för moln- och andra datatjänster uppskattas vara ungefär sju miljarder euro i Finland år 2025.

Om Finland lyckades göra verklighet av alla de effekter som dataindustrin kunde få, skulle det skapa 33 000 nya arbetsplatser årligen från och med år 2025.

Utredningen tycker att Finland borde lobba för digitala marknader

Finland är på många sätt ett gynnsamt land för datacentraler. De internationella datatrafikförbindelserna är goda, utbildningsnivån är hög, det är lätt att få energi och det kalla klimatet lämpar sig bra för att kyla ner maskinerna.

Enligt utredningen, som är beställd av Google, kunde Finland få stor ekonomisk vinning genom att koncentrera resurser på den digitala industrin.

Utredningen anser också att Finland borde göra fler initiativ gällande den digitala marknaden, både på EU- och nationell nivå. Det behövs också mer utbildning inom det digitala området.

Också den digitala kulturen kunde utvecklas och de små och mellanstora företagen kunde i högre utsträckning använda sig av molntjänster, anser utredningen.


Artikeln är skriven av Jari Järvinen på Yle Uutiset och översatt samt lätt redigerad av Svenska Yle.

Diskussion om artikeln