Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Hur ska vi prata för att ta hänsyn till alla familjemodeller?

Från 2017
Uppdaterad 21.04.2017 12:51.
Sex & Sånt: Tala såhär för att inkludera alla familjemodeller - Spela upp på Arenan

I Sex & Sånt pratade vi med Sofia, Pekka och Anna som alla är en del av sina egna regnbågsfamiljer. En del av diskussionen handlade om att många helt oavsiktligt kan såra personer som tillhör regnbågsfamiljer, genom att använda ett språk där man förutsätter att alla familjer ser likadana ut.

- Det har blivit en hel del skrivande i marginalerna på diverse blanketter för att få med alla tre föräldrar som officiella vårdnadshavare, berättar Anna Moring som har två barn tillsammans med sin ex-fru och en manlig vän.

Sofia Morney som växt upp med två mammor berättar att skolhälsovårdaren kallat den ena mamman för något i stil med “annan nära familjebekant”, troligtvis helt i brist på bättre ord.

- Där hade det varit bättre om blanketten och skolhälsovårdaren hade pratat om föräldrar, istället för om mamma och pappa, säger Sofia.

Selfie av panelen i studion.

Så hur ska man bemöta nya bekantskaper för att se till att vara så inkluderande som möjligt?

Pekka, som skaffat barn tillsammans med sin kvinnliga kompis säger att man inte ska vara rädd för att fråga.

- Genom att fråga så får du veta hur just den familjen vill benämnas. Sen kan du använda samma ord som de själva använder.

Istället för att fråga “Vem är din mamma och pappa” kan man fråga “Vem hör till din familj?”

― Anna Moring

Anna håller med och säger att man istället för att fråga “Vem är din mamma och pappa” kan man fråga “Vem hör till din familj?” Då ges det utrymme för att svara så som man själv upplever att familjen är.

Ett öppet språkbruk tar även i beaktande familjer där det av en eller annan orsak finns bara en förälder, och familjer med vårdnadshavare som inte är de biologiska föräldrarna.

Här nedanför kan du se hela diskussionen om olika former av regnbågsfamiljer, hur man gör för att få barn i en samkönad relation och om hur det är att växa upp med två mammor.

Regnbågsfamiljer - Spela upp på Arenan

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln