Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Ex-bokförare i fackförbund dömd till villkorligt fängelse - kom över 235 000 euro

Från 2017
Uppdaterad 20.04.2017 18:13.
Tingshuset i Helsingfors.
Bildtext Fallet behandlades i Helsingfors tingsrätt på onsdagen och domen gavs direkt efter rättegången.
Bild: Yle/ Derrick Frilund

En bokförare i Barnträdgårdslärarförbundet kom under tre års tid olovligt över 235 000 euro av förbundets medel. Kvinnan dömdes till villkorligt fängelse i Helsingfors tingsrätt i onsdags.

Kvinnan har under räkenskapsåren 2013, 2014, 2015 och 2016 gjort upp sammanlagt 112 falska kvitton till ett värde på över 230 000 euro. Hon har i samband med det olovligt fingerat förbundets informatörs anteckningar.

Hon dömdes i onsdags för grovt bokföringsbrott och grov förskingring till 1 år 8 månaders villkorligt fängelse och 80 timmar samhällstjänst.

Dessutom ska kvinnan ersätta den förskingrade summan till fackförbundet. Hennes egendom har belagts med kvarstad, vilket innebär att hon förlorat rätten att förfoga över egendomen.

Erkände brotten

Kvinnan erkände brotten, både i rätten och under polisens förundersökning. Kvinnan bidrog ändå inte till att förskingringen uppdagades. Enligt Barnträdgårdslärarförbundet uppdagades den i fjol höstas när förbundet gjorde upp sin budget för 2017.

Den dömda kvinnan jobbar inte kvar inom förbundet utan har gått i pension.

Åklagaren uppger sig vara rätt nöjd med domen och besvärar sig knappast till hovrätten. Åklagaren yrkade på villkorligt fängelse och samhällstjänst.

Tingsrättens dom har inte vunnit laga kraft.

Barnträdgårdslärarförbundet är medlem i undervisningssektorn fackorganisation OAJ. Förbundet har omkring 14 000 medlemmar, som arbetar som barnträdgårdslärare, daghemsföreståndare, specialbarnträdgårdslärare.

Största delen av medlemmarna är kommunalt anställda.