Hoppa till huvudinnehåll

Familj

Buu-klubben
Yle Watt
MGP

Par söker ofta terapi för sent - besiktning kunde förebygga kriser

Från 2017
Uppdaterad 22.04.2017 18:13.
Heli Vaaranen är chef för parförhållandecentrum på Befolkningsförbundet..
Bildtext Heli Vaaranen är chef för Befolkningsförbundets parförhållandecentrum.
Bild: Yle / Aamu-TV

Det är lätt hänt att det gifta paret bestämmer sig för parterapi när det redan är för sent och skilsmässan är ett faktum. När borde man söka upp en parterapeut och kan man gå i förebyggande syfte fast relationen är bra?

Enligt en artikel i Me Naiset (26.3.17) söker sig många par till terapi först när den ena partnern redan har packat kappsäcken och är på väg att flytta ut. I det skedet har paren ofta ältat samma problem flera gånger om och levat i en kylig relation med tystnad, återkommande gräl och utan sex. Förhållanden vid sidan om äktenskapet och rädslan för att binda sig hör till de vanligaste orsakerna när man söker sig till parterapi, men också spel- och internetberoende samt brist på tid för varandra.

- Jag känner igen det och det har ju forskats i USA, att folk där kommer i genomsnitt sex år för sent till parterapi, säger Heli Vaaranen, chef för Parförhållandecentrum på Befolkningsförbundet. I Finland kommer folk litet tidigare till terapi än i USA. Vi talar så öppet om de här sakerna och det är inte längre skrämmande att gå i parterapi, men väldigt ofta är det ändå för sent.

Är loppet alltid kört, eller kan man få paret att ändra kurs?

- Det är alltid möjligt att vända båten, men priset är högt om man har blivit väldigt sårad. Det är mycket att göra om allt skall repareras och det tar ofta en lång tid. Det är jobbigare ju längre tid som gått, men det finns alltid en chans, menar Heli Vaaranen.

Osams i förhållandet.
Bild: Pixabay

När borde man då söka sig till parterapi?

- Jag har hört om idén med besiktning av par och tycker att den låter bra. Varje år eller vid varje årsdag borde man fundera på hur vi har det i år. Är vi lyckliga? Är det något vi borde göra mera eller mindre och hur går det mellan oss två? Folk borde tänka på de här frågorna mycket oftare, menar Heli Vaaranen.

Vi glömmer lätt att en äktenskaplig relation är ett förhållande som borde skötas precis som vi sköter allt annat. Vi besiktar bilen regelbundet. Vi går till specialisten om vi har hjärtproblem eller tandläkaren för en årlig check, men att gå till en specialist som specialiserar sig på parförhållanden är svårare.

Söker sig par till terapi om orsaken är en partnerns personliga kris och inte en kris i äktenskapet?

- Jo, det händer ofta. Var och en kan få en personlig kris, men det visar sig genast i parförhållandet. Det uppstår en distans och man kanske flirtar med andra. Om man slutar att prata upphör också närheten till varandra. Då kan den ena partnern säga, att nu pratar vi inte längre hemma utan beger oss till en parterapeut.

original
Bild: Yle/ Marcus Rosenlund

Vad annat skapar friktion i finländska förhållanden?

- Pengar, hur mycket man använder dem eller inte. Barnuppfostran, hemsysslor och närhet är de främsta orsakerna till att folk grälar. Jag förstår de här paren, för det är hemskt väsentliga saker om man är oense om dem. Då kan vi hjälpa dem att diskutera på ett sätt som inte är sårande och gör ont att prata om, i synnerhet om paren tänker väldigt olika.

Men Heli Vaaranen blir inte upprörd om ett par som redan har det bra kommer på besök.

- Nej, det är skönt när ett sådant par kommer. De behöver också få svar på sina frågor om vad de kan göra mera och hur de kan upprätthålla det goda. De vill vara lyckliga också nästa år och året därpå. Det finns alltid mycket att diskutera och positivt att hitta och bearbeta, säger Heli Vaaranen.

Hur skall vi lära oss att vara nöjda med den vi har gift oss och bildat familj med?

- Det är kanske svårt att nöja sig med någon annan. Jag skulle kanske inte använda de orden, utan fundera på om du är nöjd med dig själv som partner. Hur mycket gör du själv som partner? Hur mycket lycka tror du att du kan hämta in i förhållandet? Hur mycket tid ger du lycka, kärlek och sex i förhållandet? Jag skulle uppmana människor att ställa de här frågorna till sig själva.

Hur kan man undvika att ställa orimliga krav på sin partner?

- Vi skapar det liv som vi skapar. Om vi själva inspirerar till en sexig atmosfär i hemmet så syns det i den andra och tvärtom. Vi är alltid 50 procent av parförhållandet.

- En som lever singel behöver aldrig säga att den älskar den andra. I ett parförhållande är det jätteviktigt att säga att man älskar den andra, betonar Heli Vaaranen. Om din partner vill höra det, så betyder det att du är en del av det här parförhållandet, och då kan du gå över dina gränser och låta den andra få höra det.

Man och kvinna håller hand
Bild: Yle/ Tero Kyllönen

Det är viktigt att bli bekräftad och att ge signaler som bekräftar att den andra tänker på en. Våga visa att vi två är viktiga tillsammans. Det är viktigt att visa att vi tillsammans kan skapa mycket mer än vi skulle kunna på varsitt håll.

Man kan till exempel krydda sin vardagsjargong med att berika språket med ömhetsbetydelser.

- Om det är för svårt att säga: Jag älskar dig, så finns det också andra vackra ord i det svenska språket till exempel Älskling. Pröva på Älskling, här är ditt kaffe eller Älskling, det är dags att vakna. Då sitter kärleken redan i språket.

Måste man ha gott om pengar för parterapi?

- Det kostar cirka 120-130 euro per session om man går privat. Men om jag sätter en hundring på att må bättre och rädda det vi har, eller kanske göra de bästa valen i mitt liv för vår skull, så är det sist och slutligen ganska billigt.

- Även om man kommer litet sent, så kan man rädda mycket genom att vända sig till en specialist. Hur ska vi göra när vi nu bestämt att gå våra skilda vägar? Hur ska vi hantera det för att det skall vara så fridfullt som möjligt? Det finns mycket man kan göra i varje skede.

Sittgrupp i elevvårdens rum i Borgå.
Bild: Yle/Anna Savonius

Hurdan är vår syn på förhållanden idag? Är vi bundna till att vi skall vara uttryckligen två partnerns?

- Jo, vi är traditionella på det viset. Vi tycker att det skall vara två personer och inga utomstående ryms med. När man har forskat om vad folk drömmer om så är det långa och lyckliga parförhållanden.

Vad är ditt råd när vårkänslorna spirar, men det är inte riktigt helt hejsanhoppsan därhemma?

- Jag älskar att klä upp mig och sen ha middag bara vi två. Man måste fundera litet på det, vardagens vardagliga saker räcker inte till för att hålla oss inspirerade och superlyckliga. Det måste vara något extra. Alla människor har kapacitet att tänka ut något roligt. Du med, och det är faktiskt du som måste göra det. Att vänta är ingen bra livsstrategi, avslutar Heli Vaaranen.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln