Hoppa till huvudinnehåll

Vetenskap

Facebooks tankeläsningsprojekt - goda nyheter för hjärnforskningen

Från 2017
Uppdaterad 21.04.2017 10:45.
En plastmodell av ett mänskligt huvud.
Bild: CC0/Stocksnap.io/Jesse Orrico

Facebook har ett forsknings- och utvecklingsteam som jobbar med att utveckla sensorer som gör det möjligt för användare att formulera inlägg och andra texter med sina tankar, utan att behöva skriva dem.

Facebook presenterar projektet som en lösning på problemet med folk som stirrar på sina mobiltelefoner istället för att vara mentalt närvarande hos personer i sin omgivning. På det här sättet kunde användarna skriva genom att tänka tankar, och samtidigt umgås med andra.

Men människans hjärna kan inte fokusera på två saker samtidigt, säger Minna Huotilainen, som är hjärnforskare vid Helsingfors universitet.

- Om vi sitter och pratar med någon och samtidigt formulerar en text med våra tankar så väljer vår hjärna fokus, och då skiftar fokus bort från det andra. Då är vi ändå inte närvarande.

Katarina Gospic har en bakgrund som hjärnforskare vid Karolinska Institutet. Hon ser inte heller att just problemet med asociala mobilanvändare skulle försvinna.

- Man behöver ju multitaska om man ska skriva något med tankarna och samtidigt prata med någon annan. Det är ansträngande för hjärnan. När hjärnan multitaskar så hoppar den mellan två saker. Och fortfarande jobbar hjärnan mest effektivt då vi gör en sak i taget.

Tankeläsande pannband

Då man i forskningssyfte registrerar hjärnans aktivitet kopplar man många elektroder på huvudet. De är många för att kunna fånga upp många olika signaler och för att man ska kunna känna igen mönster i hjärnaktiviteten.

Den kommersiella utmaningen är att skapa en produkt som är lättanvänd, säger Katarina Gospic.

- När man ska mäta hjärnvågor för kommersiellt bruk så kan man inte gå runt med hundra elektroder på huvudet. Därför försöker man skapa till exempel olika typer av pannband, med färre mätpunkter, och utifrån dem ändå kunna läsa och tolka data.

Positivt och negativt med utveckling

För hjärnforskningen är utvecklingen enbart positiv, tycker både Katarina Gospic och Minna Huotilainen.

- Som hjärnforskare tycker jag det är fantastiskt att man satsar på att utveckla praktiska och användarvänliga mätmetoder, säger Huotilainen.

- Det är ju som med allt annat, att nya forskningsrön kommer med ansvar. Men det positiva med det här är att det kunde förbättra och förenkla processer. Tänk bara på hur mycket vi skriver i dag - om vi kunde tänka det istället för att skriva det skulle vi kunna spara jättemycket tid och kanske skriva bättre och fler saker, säger Katarina Gospic.

Att skriva utan dator kunde också vara bra ur ergonomisk synvinkel, tror hon.

- Vi kunde gå ut på promenad och skriva en text istället för att sitta vid datorn och göra det. Eller titta på omgivningen då vi går ute, istället för att stirra ner i mobilen.

En hand sticker ner en smarttelefon i vatten och en suddig eterisk spegling av handen och telefonen syns i ytan ovanför.

Facebook vill läsa dina tankar - snart kanske du kan skriva e-post utan att röra mobilen

En ny typ av sensorer ska mäta hjärnaktivitet i talcentrum.

Diskussion om artikeln