Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Slagsmål mellan barn i köpcentrum - vuxna tittade bara på

Från 2017
Myrbacka köpcentrum.
Bildtext Barnslagsmålet skedde på onsdagskvällen i köpcentret Myyrmanni i Vanda.
Bild: Yle/ Christoffer Gröhn

Tre pojkar under tio år slogs mot en mitt i köpcentret Myyrmanni i Vanda. En kvinna ingrep och hon förundrar sig nu över varför ingen annan vuxen reagerade.

En kvinna hade precis fört sin son till barberaren i köpcentret Myyrmannis tredje våning när hon såg en grupp unga pojkar i fullt slagsmål. Pojkarna brottades i en hög på golvet. Kvinnan såg inte hur slagsmålet började men säger att det var tre pojkar mot en.

- Jag skrek åt dem men de släppte inte varandra, så jag gick emellan och frågade vad de gjorde, säger kvinnan, som vill vara anonym.

Pojken som de tre andra slogs med sade att de hade gått förbi honom redan tidigare och knuffat till honom. När kvinnan frågade varför ropade de fula ord och sade att han hade varit störande och följt efter dem, och behövde få på käften.

- De betedde sig som stora tonåringar i sina gester, men de var högst tio år gamla.

Då började de skrika om hur fel jag gjorde som höll fast honom, han började slå blint omkring sig.

Pojkarna skrek fula ord åt henne men hon sade att nu ringer vi era föräldrar och polisen. Till slut tog hon i en av killarna i jackan.

- Då började de skrika om hur fel jag gjorde som höll fast honom, han började slå blint omkring sig.

"De såg men fortsatte som om ingenting hade hänt"

Fortfarande var det ingen som kom för att hjälpa. Kvinnan berättar att det satt flera människor i kaféet intill och att hon försökte få ögonkontakt med dem.

- Det var helt absurt. De tittade men fortsatte bara prata som om ingenting hade hänt.

Till slut kom en tonårig pojke fram och sade åt pojkarna att lugna sig. Tonåringen kände en av pojkarna och sade att de är 8-9 år gamla.

Någon måste också ha ringt väktarfirman för snart kom en vakt till platsen och pratade med kvinnan och tonåringen. Tillsammans försökte de hitta killarna eller ens pojken de hade hoppat på, men utan resultat. Väktaren skulle göra en rapport och följa upp det.

- Väktaren skötte sig bra, men hur skulle han kunna veta vad som händer på tredje våningen om ingen ringer honom.

Direktör: Ovanligt att barn slåss i köpcentret

Mari Laaksonen, kommersiell direktör på Citycon som äger köpcentret Myyrmanni, säger att hon hört om händelsen men att ingen av de berörda kontaktat köpcentrets väktare.

- Att så här små barn slåss i våra köpcenter hör inte till vanligheterna. Enligt ordningsvakterna är gnabb mellan olika tonårsgrupper vanliga, men det kan ofta se värre ut än det är. I det här fallet var det ändå inte fråga om det, säger Laaksonen.

Jag förstår om man inte vill gå emellan när stora män slåss, men de här pojkarna var högst 140 cm långa.

Laaksonen säger att om en ordningsvakt upptäcker avvikande beteende ingriper hen.

- Om det är fråga om något allvarligare kontaktas föräldrar och polisen.

- Men vi har alltid ordningsvakter på plats i köpcentret, men de kan inte vara överallt samtidigt. Köpcenter är ändå tryggare än offentliga platser i allmänhet eftersom det finns ordningsvakter på plats, säger Laaksonen.

"Skrämmande att ingen ingrep"

Enligt Laaksonen utmärker sig inte Myyrmanni bland Citycons köpcenter när det gäller oroligheter bland barn och unga.

Kvinnan som ingrep i slagsmålet vet inte vad som är värre, att se barn bete sig så våldsamt eller att ingen vuxen ingriper. Det känns skrämmande att tänka att ingen skulle ingripa om hennes egen son var inblandad i ett slagsmål.

- Jag förstår om man inte vill gå emellan när stora män slåss, men de här pojkarna var högst 140 cm långa.

Diskussion om artikeln