Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Uppstartsföretag mötte investerare i Åbo – "Marknaden i Finland är lika het som i Silicon Valley"

Från 2017
Uppdaterad 21.04.2017 06:28.
Uppstartsföretagarevenemang i Åbo.
Bild: Yle/Fredrik Häggman

Åbo Universitet, Åbo Akademi, Åbo Yrkeshögskola och Turku Science Park arrangerade Turku Academic Startups Pitching Event 20.4. Evenemanget var tänkt som möjlighet för universitetsbaserade uppstartsföretag att presentera sina idéer för potentiella investerare.

Evenemanget var upplagt så att varje företag eller team fick fem minuter att presentera sin idé, varefter publiken fick ställa frågor. Målet med evenemanget var att ge företagen möjlighet till finansiering redan i ett tidigt skede. På plats fanns ett flertal intressenter.

- Det här är helt på riktigt, så vi hoppas att åtminstone något av de företag som presenteras idag ska locka investerare, berättar Salla Keskinen, projektkoordinator på Åbo Akademi och delarrangör.

Spelrekommendationer, gentestning av hästar, cancerforskning och hjärtmonitorappar

Det var ett brett spektrum av företagsidéer som presenterades. Många gällde innovationer inom medicin, men också andra produkter såsom personifierade spelrekommendationer och videosamtalsappar presenterades.

Ett av teamen bestod av Maria Jensen och Lauri Falck. Deras idé handlade om att gentesta hästar, vilket ska hjälpa hästägare och uppfödare att fatta kritiska beslut.

- Tanken är att man ska kunna välja vilka ston som ska paras med vilka hingstar, så att man får den bästa avkomman, berättar Jensen.

Produkten ska vara till hjälp till exempel vid uppfödning av tävlingshästar. Att träna upp en häst är en mycket riskfylld investering, menar Falck i teamets presentation. En häst som misslyckas i tävlingarna är värd en bråkdel av värdet på en häst som lyckas.

Hur viktiga är såna här evenemang för uppstartsföretag?

- Det är ett fint och hemskt viktigt evenemang, särskilt med tanke på investerare. Man vet aldrig vem som kan vara en potentiell intressent eller kollaborationspartner, säger Jensen.

Har ni något konkret mål för den här dagen?

- Jag är alltid väldigt öppen när jag går på såna här evenemang, så jag har inga konkreta förväntningar. Förhoppningsvis kommer vi åtminstone ha många givande diskussioner.

Jensen berättar att företaget hoppas lansera sin första produkt i maj.

- Vi har ett grymt bra team, så jag tror och hoppas att vi kommer vara bland de uppstartsföretag som faktiskt lyckas. Det är spännande och hektiska tider nu.

Maria Jensen.
Bildtext Maria Jensen.
Bild: Yle/Fredrik Häggman

Företagsänglar ger råd, stöd och kapital

Angel investors, företagsänglar, är ett begrepp bland uppstartsföretag och syftar på investerare som går in med kapital och kunskap så länge företaget ännu är ungt. En av företagsänglarna på plats är Timo Ketonen, som jobbar med uppstartsinvestering i Finland.

- Med företagsänglar menas att vi bidrar med erfarenhet, kompetens och kapital till nya företag. Vi har de etablerade nätverk som krävs för att få igång företaget.

Ketonen intresserar sig särskilt för uppstartsföretag med en social eller miljömässig dimension i sin företagsidé.

- Jag ser inte bara på den ekonomiska sidan utan också hur man försöker utveckla samhället. Jag tycker man ska tänka långsiktigt. Om man är ute efter snabba klipp så kommer åtminstone inte vi att investera.

Hur ska ett uppstartsföretag då göra för att lyckas?

- Jag tycker det är mycket viktigt med ett bra team. Man ska ha diversitet då det kommer till ålder, kulturell bakgrund, studieinriktningar och andra färdigheter. Om man har ett team bestående av fyra ekonomer så blir det knappast någon bra helhet.

Aktivitet nyckeln till lyckade investeringar

Ketonen nämner i sin presentation att endast 10 procent av uppstartsföretagen lyckas etablera sig. Det är därför av högsta vikt att man har en varierad portfölj och aktivt hjälper företagen.

- Det här är en bransch med hög risk, men också hög utdelning. Det gäller att aktivt vara med i begynnelsefasen av företagens utveckling. Om du har 10-15 företag i din portfölj kan du räkna med att de flesta misslyckas, men så har du kanske ett som blir riktigt stort och då går det undan.

Finland lika hett som Silicon Valley

Ketonen menar att marknaden för uppstartsföretag i Finland är het. De branscher som går varma är särskilt högteknologiska branscher såsom medicinsk teknologi och bioteknologi.

- Om man ser på investeringar per capita är vi i samma klass som Silicon Valley, menar Ketonen.

Finns det något som hindrar företagsamheten i Finland från att utvecklas ytterligare?

- Nu måste jag svara politiskt, men jag kan ju säga att i Sverige har man avskaffat arvs- och gåvoskatten och antalet nya företag har skjutit i höjden. Man har lyckats få pengarna att omsättas i nya företag, vilket har gett arbetsplatser och därmed fler skattebetalare. Jag tror att företagare är bättre på att investera än staten, så varför ska vi ha en så hög skattegrad, frågar sig Ketonen.

Timo Ketonen
Bildtext Timo Ketonen.
Bild: Yle/Fredrik Häggman

Diskussion om artikeln