Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

De österbottniska kommunerna tar upp kampen mot skarvarna

Från 2017
Uppdaterad 21.04.2017 05:39.
Skarv med unge i bo, Vasa skärgård
Bildtext Skarv med unge i bo, Vasa skärgård
Bild: YLE/Joakim Lax

Flera av de österbottniska kommunerna kommer troligen att lämna in besvär mot NTM-centralens tillstånd för Vasa att skrämma bort skarvarna.

En skrivelse ska också lämnas in till Miljöministeriet, NTM-centralen och skarvgruppen.

Representanter för de österbottniska kommunerna samlades i går för att diskutera en gemensam linje i skarvfrågan. Initiativtagare var Korsholms kommundirektör Rurik Ahlberg.

- Det här med att skrämma skarven från ett ställe till ett annat och då hamnar någon med Svartepetter på hand, säger Ahlberg.

Korsholms kommun har lämnat in ett besvär mot NTM-centralens beslut att tillåta Vasa att skrämma bort skarvarna från Metgrund. I Korsholm befarar man att skarvarna flyttar från Vasa till Korsholm.

- Hela grundtanken är ju fel. Först har man skrämt skarvar från Björneborgstrakten till Österbotten. De landade i Närpes och i Vasa och nu ska man skrämma dem vidare. det är ju inte rätt politik, säger Ahlberg.

Skrämseltaktik funkar inte

Närpes stadsstyrelseordförande Olav Sjögård (SFP) berättar att skarvbeståndet i Pjelaxfjärden har vuxit kraftigt det senaste året när skarvarna skrämdes bort från Sastmola i Björneborg.

- Största delen av dem bosatte sig i Pjelax. Förra hösten räknade man till 5000 skarvar och i år verkar de bli ännu fler. Nu försöker de ta över en till holme där det finns sommarstugor, säger Sjögård.

Sjögård anser inte att skrämseltaktiken fungerar på skarvar.

- Enda sättet att få bukt med dem är prickning eller oljning av äggen så att häckningen misslyckas till och med avskjutning av skarvar. Vi kan inte låta en fågel ta över vårt sjöområde, säger Sjögård.

Flera besvär att vänta

Kommunerna ska inte bara besvära sig mot NTM-centralens beslut. Också en skrivelse ska lämnas in till Miljöministeriet, NTM-centralen och skarvgruppen.

- Alla kommuner är helt eniga att vi måste göra någonting och det ska vi göra gemensamt för att sätta tryck på Miljöministeriet och NTM-centralen, säger Sjögård.

Bland annat Österbottens Fiskarförbund och fiskeområdena i Österbotten har påpekat hur ett stort skarvbestånd förstör fisket och de har ansökt om att få jaga skarv. Sjögård hoppas att kommunernas skrivelse ska ha effekt.

- De måste lyssna på oss, säger Sjögård.

Diskussion om artikeln