Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Terrordåd på Champs-Élysées – en polis ihjälskjuten, tre skottskadade

Från 2017
Uppdaterad 21.04.2017 12:47.
Ett flertal tungt utrustade poliser står vid två parkerade bilar, i bakgrunden blåljus.
Bild: EPA/ETIENNE LAURENT

En polis dödades och tre personer skadades innan polisen sköt ihjäl gärningsmannen på paradgatan Champs-Élysées i centrum av Paris på torsdag kväll.

Två av de skadade var poliser som fick allvarliga skador, medan den tredje var en utländsk, kvinnlig turist.

Terrororganisationen Islamiska staten säger att terrordådet utfördes av en man som kallas Abu Yusuf al-Beljiki, vilket skulle tyda på att han är belgier eller har levt i Belgien.

Belgiska säkerhetskällor säger att de inte har någon information om en man med det namnet,

Polisen utförde tillslag tidigt på fredag morgon i östra Paris mot en bostad som tros ha med terrordådet att göra. Bostaden tillhör Karim Cheurif, en 39 år gammal man med ett brottsregister.

Utredarna försöker slå fast om en eller flera personer deltog i dådet utöver gärningsmannen som inte ännu har identifierats officiellt

Greps i februari men frigavs

Gärningsmannen var känd av säkerhetsmyndigheter sedan tidigare. Han anhölls i februari eftersom man misstänkte att han planerade att döda poliser, men han släpptes i brist på bevis.

År 2005 dömdes han för tre mordförsök, uppger en källa för nyhetsbyrån AFP.

År 2001 ska han beväpnad ha kört en stulen bil mot en annan bil. Han flydde till fots innan han greps av mannen som kört den andra bilen och en polisaspirant som suttit med som passagerare.

Han sköt två skott och skadade båda männen i bröstet. Två dagar senare skadade han allvarligt en polis som skulle hämta honom från cellen genom att ta polisens vapen och skjuta flera gånger.

En polis står bakom en ambulans på en i övrigt folktom gata i Paris.
Bild: EPA/ETIENNE LAURENT

Polisen säger endast att den misstänkte gärningsmannen var 39 år gammal, han var känd sedan förr och betraktades som extremist.

Polisen tror också att de skjutna poliserna angreps medvetet.

Champs-Élysées har stängts av och myndigheter uppmanar människor att hålla sig borta från området då brottsutredningen pågår.

Metrostationerna i närheten har också spärrats av och ett stort antal polisbilar och räddningsfordon fanns på plats ännu på fredag morgon

Poliser vandrar längs i övrigt folktomma Champs-Elysees i Paris, i kölvattnet efter en attack där en polis misste livet.
Bild: EPA/IAN LANGSDON

Enligt polisen öppnade en beväpnad man eld mot poliserna utanför Marks&Spencer vid 22-tiden finsk tid.

Ögonvittnen beskriver hur en gärningsman klev ut ur en bil med ett vapen i handen och började skjuta omkring sig.

Turister och fotgängare flydde in på sidogator när mannen öppnade eld.

- De sprang, de sprang. En del grät, det fanns tio, kanske hundra av dem sade den 55-årige Badi Ftaiti som bor i kvarteret.

Liknande attacker i mars och februari

Den avgående presidenten Francois Hollande sade kort därefter att han är säker på att det var frågan om ett terrordåd.

Hollande höll krismöte med sina närmaste ministrar under kvällen och han har sammankallat det franska försvarsrådet till ett krismöte på fredag morgon.

Attacken i går kväll påminner om två andra nyligen mot soldater på flygplatsen Paris-Orly i mars och vid Louvre-museet i februari.

Det råder fortfarande undantagstillstånd i Frankrike på grund av raden av terrordåd på olika håll i landet under det senaste året.

Påverkar presidentvalet

Terrordådet påverkar givetvis presidentvalet på söndag.

De elva kandidaterna var samlade i en tv-debatt då sändningen avbröts med beskedet om vad som var på gång i stadskärnan i Paris.

Den konservativa kandidaten Francois Fillon, ytterhögerns Marine Le Pen och socialistkandidaten Benoit Hamon meddelade genast att de avbryter sina valkampanjer och alla möten.

Samtliga kandidater uttryckte chock och sitt medlidande med offrens anhöriga.

Terrorism var redan en viktig fråga i valrörelsen men nu kommer våldsdådet sannolikt att överskugga allt annat.

En polis springer på en folktom gata i Paris.
Bild: EPA/ETIENNE LAURENT

Gagnar Le Pen?

Det kan gagna hårdföra kandidater som Marine Le Pen som har talat mycket om terrorism, brottslighet och säkerhetsfrågor.

Hon talade just om terrorism tv-debatten minuterna innan beskedet om attacken kom.

Le Pen har lovat att stänga gränserna och att utvisa personer med bevisliga band till extrema organisationer, trots att de flesta terrorister i Frankrike har varit fransmän.

Det fanns redan tidigare farhågor om att valet i allt för hög grad kunde påverkas av terrorism och nu ser det ut att ha besannats.

I slutet av debatten vid elva tiden i går kväll då detaljerna började klarna, fick Fillon möjligheten att hylla polisen och säkerhetsstyrkor.

Vänsterkandidaten Jean-Luc Mélenchon hyllade också polisen och han twittrade kort efter sändningen att "terroristattacker aldrig går ostraffade."

Emmanuel Macron som deltog i valdebatten på torsdag kväll har utökat sitt försprång mot Marine Le Pen enligt det senaste opinionsmätningen
Bildtext Emmanuel Macron som deltog i valdebatten på torsdag kväll har utökat sitt försprång mot Marine Le Pen enligt det senaste opinionsmätningen
Bild: EPA/MARTIN BUREAU

Macron ökar ledning

Enligt den senaste opinionsmätningen har centerkandidaten Emmanuel Macron ökat sin ledning mot Le Pen.

Det är ändå så jämnt att det fortfarande är oklart om Macron eller Le Pen hör till de två kandidater som når den andra omgången.

Macron stöds av 24 procent av de tillfrågade i den första omgången medan Le Pen får 21,5 procent.

Fillon är hack i häl med 20 procent medan Jean-Luc Mélenchon skulle få 19,5 procent.

En kvinnlig turist skadades i attacken - Spela upp på Arenan

Källor: Reuters, AFP, AFP, Yle

Artikeln uppdaterades klockan 5:08 med nya uppgifter om offren, den misstänkte och reaktioner. Rubrik och ingress skrevs också om

Artikeln uppdaterades klockan 6:34 med nya opinionssiffor

Artikeln uppdaterades klockan 7:11 med mer detaljer om den misstänkte