Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Diktarhemmet får vänta på ny invånare - ska renoveras

Från 2017
Mikaela Westerlund krattar löv utanför diktarhemmet i Borgå.
Bildtext Mikaela Westerlund sköter om gården kring diktarhemmet.
Bild: Peik Henrichson/ Yle

Diktarhemmet i Borgå står öppet för en ny författare efter att Christer Kihlman flyttat från diktarhemmet till Folkhälsans hus Majblomman i Brunakärr i Helsingfors.

Men ansökningsprocessen för att få en ny invånare till diktarhemmet kommer knappast att starta inom den närmaste framtiden, eftersom diktarhemmet åtminstone delvis måste renoveras efter 24 år utan någon grundlig renovering.

Diktarhemmet förvaltas numera av Svenska litteratursällskapet som tänker göra en grundlig konditionsgranskning av huset.

─ I det här skedet är det svårt att bedöma när vi kan ledigförklara diktarhemmet för en ny författare, säger Jonas Lång, kanslichef på SLS. Efter konditionsgranskningen ska åtminstone delar av huset renoveras.

Diktarhemmet sett nerifrån Kyrkbacken i Borgå
Bildtext Diktarhemmet finns mitt i det mest idylliska Borgå.
Bild: Yle/ Peik Henrichson

Senast boendet i diktarhemmet ledigförklarades förvaltades hemmet av författareföreningen, och då var det självklart att en skönlitterär författare skulle bo där.

Även fackboksförfattare?

Numera finns också en möjlighet att även fackboksförfattare eller till exempel litteraturvetare tillåts ansöka om bostaden, men det klarnar när SLS och författarföreningen fastställer kriterierna för följande ansökningsförfarande.

─ Christer Kihlman bodde över tjugo år i huset liksom också Lars Huldén, så det tenderar att bli väldigt långa perioder eftersom man i princip får bo i huset så länge man vill, säger Merete Jensen, verksamhetsledare och skattmästare på Finlands svenska författareförening.

Diktarhemmet i Borgå är ett vackert rött hus i tre våningar intill domkyrkan i Borgå.

Arbetsrummen och salongen finns i en annan våning än kök och badrum. Överst i den tredje våningen finns sovrummet.

─ Det är förstås bra motion för vem som helst att röra sig till fots mellan de här våningarna, skämtar Merete Jensen.

Förmånligt boende

Att inte behöva betala hyra eller avgifter för el, vatten eller sophämtning är förstås också en märkbar förmån.

Kanslichef Jonas Lång på Svenska litteratursällskapet vill inte i det här skedet ta ställning till hur ansökningsförfarandet för bostaden ska utformas i detalj.

─ Vi har en så kallad kommitté som har tre representanter från litteratursällskapet och tre från författareföreningen som ska ta ställning till de här frågorna. Men medlemmarna är ännu inte fastställda.

Hufvudstadsbladet var först med nyheten om att Christer Kihlman har flyttat ut ur diktarhemmet.

Diskussion om artikeln