Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Professor: Dyr privat tandvård orsak till dålig munhygien

Från 2017
Uppdaterad 21.04.2017 16:55.
En patient i tandläkarstol får behandling av tandläkare.
Bild: Yle/Marie Söderman

Det är priset på tandläkarbesök som orsakar försämrad munhygien bland finländarna, säger professorn i odontologi Kyösti Oikarinen vid universitetet i Uleåborg.

Enligt professor Oikarinen är läget för munhygienen klart tudelat i Finland. En del håller tänderna i skick med till och med flera tandkontroller per år, medan andras tänder är bristfälligt skötta och i verkligt dåligt skick.

Följderna kan bli ödesdigra eftersom munhygienen har betydelse för människans hälsa över lag och har kopplingar till olika andra sjukdomar.

Orsaken till tudelningen är enligt Oikarinen att den offentliga tandvården inte klarar av att sköta alla finländare. Samtidigt är den privata tandvården så dyr för patienterna att alla inte har råd att söka vård.

Inget liknande i övriga Norden

- Det här är ett finländskt fenomen. Det finns ingen liknande utveckling i Sverige eller de andra nordiska länderna, säger Oikarinen.

Det handlar enligt honom inte om några olikheter i livsstil länderna emellan.

- Det är nog mera fråga om hur tillgänglig vården är. Jag tror inte heller att tandläkarskräck kan förklara saken, för numera är ett besök hos tandläkaren annorlunda än det man tidigare var rädd för, säger Kyösti Oikarinen.

Ursprunglig artikel av Risto Degerman, Yle Uutiset: Lahoavat hampaat uhkaavat jo yleisterveyttä Suomessa – "Ei tapahdu muissa Pohjoismaissa"

Diskussion om artikeln