Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Makaber teori om dådet i Dortmund: Målet att tjäna miljoner på skadade spelare

Från 2017
Uppdaterad 21.04.2017 09:48.
Bombdådet mot Borussia Dortmunds spelarbuss är en bisarr historia.
Bildtext Bombdådet mot Borussia Dortmunds spelarbuss har sysselsatt den tyska polisen.
Bild: All Over Press

Bombdådet mot bussen som transporterade Borussia Dortmunds spelare handlade inte om terrorism. I stället var det ett försök att få klubbens aktiekurs att rasa på börsen, vilket skulle ha gett gärningsmannen miljoner.

Den tyska polisen har lyckats reda ut vem som stod bakom bomberna som detonerade inför fotbollsmatchen mellan Borussia Dortmund och Monaco i Champions League den 11 april.

Det uppger den tyska tidningen Der Spiegel.

Flera tyska medier berättar att polisen anhållit en 28-årig man som misstänks för brottet. Avsikten var att genom att döda eller skada spelare få klubbens aktiekurs att rasa.

Polisen har följt med mannens förehavanden i en dryg vecka efter att också ha fått tips från finanskretsar och en bank.

Köpte optioner före dådet

Mannen hade kort före dådet införskaffat 15 000 optioner till ett värde av 78 000 euro. Optionernas värde hade stigit till närmare fyra miljoner euro om Borussia Dortmunds aktiekurs som en följd av dådet hade rasat på börsen.

Avsikten var alltså att skada eller i värsta fall döda spelare.

Nu blev bombdådets följder betydligt mindre än gärningsmannen tänkt sig. En spelare, Marc Bartra, tvingades uppsöka sjukhus men klarade sig undan med lindriga skador.

Bisarrt uppträdande

Mannens uppträdande i samband med bombdådet hade noterats av ögonvittnen och hotellpersonal. Han checkade in på samma hotell som spelarna bodde på men tackade först nej till ett par rum eftersom fönstren var riktade åt fel håll. Han använde sedan hotellets dator när han köpte optionerna.

Enligt polisen använde mannen en fjärrkontroll för att få bomberna att explodera. I utredningarna har det framkommit att han har kunskapen som krävs för att bygga dylika bomber.

Mannens handlingar genast efter explosionerna väckte också uppmärksamhet. När resten av hotellgästerna i panik flydde undan attacken vandrade han lugnt in i restaurangen och beställde en biff.

Den tyska polisen och medierna antog genast efter dådet att det handlar om en islamistisk terrorattack eller annan form av extremism. Det är troligt att gärningsmannen själv bidragit till att sprida dessa villospår, bland annat hittades brev som gav den här kopplingen i närheten av bombplatsen.

Diskussion om artikeln