Cancern utvecklade empatin
För musikern Glenn Grip flöt livet på. Han jobbade heltid som dj och producent och hade just inlett arbetet med sin andra fulla lp-skiva då cancersjukdomen slog till. Diagnosen lymfkörtelcancer innebar många tuffa behandligar och såväl fysiska som psykiska påfrestningar. Fyra år senare kan Glenn också se att cancern innebar en resa in i honom själv.
Under sjukdomsperioden blev musiken terapi för Glenn Grip. Innan han fick cancer hade han skrivit två låtar till skivan, resten gjorde han då han orkade mellan behandlingar och illamående.
- Jag tror att jag via musiken kunde få utlopp för mina känslor, säger Glenn Grip. Musiker jag ser upp till och följer har ju sällan gjort bra album när allt har varit normalt och bra i deras liv och så blev det också för mig. Låtarna fick en djupare mening.
Glenn Grips skiva fick namnet The long road (Den långa vägen) och han upplever själv, att han målar upp hela den långa väg cancerprocessen var på skivan. Idag känner han sig någorlunda frisk och hoppas bli friskförklarad om något år. Sjukdomen var tung, men förde med sig en del positiva saker. Glenn Grip upplever, att han på ett helt annat sätt än tidigare, inser vad han uppskattar i sin tillvaro.
Cancer är inte bara en sjukdom utan något som får dig att öppna ögonen för ganska många andra saker
- För mig har det nog varit en resa in i mig själv också, säger han. Cancer är inte bara en sjukdom, utan det är något som får dig att öppna dina ögon för ganska många andra saker. För mig har det öppnat ögonen för människor som inte har det så bra här i vårt samhälle. Jag kan känna mer empati då jag själv upplevt något som det här att exempelvis bli allvarligt sjuk.
Glenn Grip upplever att han innan cancern var inne i en livsspiral som han inte riktigt märkte av. Allt bara snurrade på och han hade lamslagit vissa saker i sin tillvaro, vilket överraskade honom då han i samband med sjukdomen märkte de.
- Jag lägger märke till riktigt små saker i det där vardagliga nu, säger Glenn. Det kan vara någon på gatan som jag kan hjälpa med något smått eller vad som helst. Det behöver inte vara så stora saker, utan det handlar om att jag tar människor i beaktande på ett annat sätt och märker att allting inte kretsar kring mig själv hela tiden. Det är en bra grej att komma ihåg!
Glenn försöker att inte oroa sig för återfall. Då cancerkontrollen närmar sig kryper en ängslan in, men eftersom han inte kan påverka proverna försöker han att tänka på annat och andra.
Om jag skulle oroa mig hela tiden så skulle jag kanske oroa mig dubbelt ifall nånting skulle ske
- Om jag skulle gå omkring och oroa mig för det hela tiden så skulle jag kanske oroa mig dubbelt sedan ifall nånting skulle ske, säger Glenn. Det känns inte riktigt så kreativt och jag har svårt att se nån nytta i att oroa mig, men det är klart att det ibland känns mera svårt. Så där överlag är det nu längre mellan kontrollerna, så jag lever nog en ganska normal vardag egentligen.
Hur har du lämnat cancersjukdomen bakom dig? Dela med dig av din berättelse genom att använda formuläret nedan. Vi publicerar utdrag ur en del av texterna på våra webbsidor och förbehåller oss rätten att redigera i dem och rätta språkfel. Texterna kan också användas i Yle Vegas sändningar kring cancersatsningen. Du kan vara helt anonym om du vill, men lämna dina kontaktuppgifter om du vill att vi kontaktar dig. Har du frågor? Kontakta producenten Annika Löfgren: annika.lofgren@yle.fi
