Kulturstigen lär Lovisaeleverna om stadens historia
Skoleleverna på årskurs fem i Lovisa lågstadier fick sig en god portion lokalhistoria när de på fredagen vandrade längs den så kallade Kulturstigen.
Lovisaguiderna Birgit Korhonen och Ritva Suomalainen visade eleverna runt både på rådhuset och Almska gården, och berättade om kända historiska gestalter med anknytning till Lovisa.
I övre våningen på Almska gården fick eleverna bekanta sig med utställningen Skolplanschernas Finland, en utställning som verkade vara dagens höjdpunkt för flera elever, bland andra Cilla Helenius från Pernå kyrkoby skola.
─ Kulturstigen innehöll mycket intressant, men det bästa var nog de gamla skolplanscherna på Almska gården, säger Cilla Helenius. Nuförtiden använder man ju inte alls sådana planscher i skolundervisningen.
Cilla hörde också till dem som prövade att rita på de gammaldags griffeltavlorna.
I nedre våningen på Almska gården fortsatte Kulturstigen kring de många porträtten och föremålen från Tervik säteri.
Varje porträtt döljer en historia
Ett av porträtten som guiden Ritva Suomalainen berättade mer detaljerat om, föreställer Bebé, dotter till Wilhelmina de Geer och generallöjtnant Gustaf Robert Ehrnrooth.
Bebé insjuknade i unga år i difteri och barnförlamning och dog år 1885. Men Ritva Suomalainen är snabb med att försäkra eleverna om att ingen i dag behöver vara rädd för att insjukna i difteri, eftersom dagens skolelever är vaccinerade mot sjukdomen.
En avsikt med Kulturstigen är att eleverna inför Finlands 100 års jubileum ska fördjupa sig i den egna hembygdens historia. Efter kommunfusionen i Lovisa blir det dessutom viktigt att till exempel elever från Pernå får bekanta sig med Lovisa centrum, och tvärtom.
─ Vi hoppas att elevernas känsla för den egna hembygden också kan breddas en aning i båda riktningarna, säger kulturinstruktör Agneta Longhurst som varit med om att planera Kulturstigen och affischutställningen.
Lovisanejdens storheter
På rådhuset i Lovisa får eleverna bekanta sig med storheter som Gustaf Mannerheim och Jacob Forsell som år 1747 blev stadens borgmästare.
Att staden år 1752 bytte namn från Degerby till Lovisa kände inte alla elever till, men den kunskapen var kanske lättare att ta till sig om man satt under det väldiga porträttet av drottning Lovisa Ulrika som pryder rådhussalen.
─ Egentligen blir jag ofta förvånad över hur mycket eleverna vet, men det borde man ju inte bli, skrattar Birgit Korhonen som var en av guiderna. Det bästa är att det alltid finns så många vetgiriga elever.
Till en av de vetgiriga hörde femteklassaren Kasper Åminne från Generalshagens skola. Han uppskattade allt i programmet, men kanske ändå mest besöket på begravningsplatsen i Lovisa, för där blev det tal om kriget och alla de uppoffringar som flera unga män gjorde för att Finland skulle bevara sin självständighet.
─ Det var nog jätteduktigt gjort av dem, säger Kasper Åminne. Dom gjorde ju sitt bästa för att vi skulle få ha det bra här i dagens Finland.