Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Betygsfest året om vid Axxell

Från 2017
Uppdaterad 22.04.2017 12:16.
Ung kvinna får sin yrkesexamensmössa.
Bildtext Malena Snellman kan nu titulera sig djurskötare. Snellman deltog i Axxell Brusabys dimission i Kimito på fredag.
Bild: Yle/Monica Forssell

Yrkesutbildaren Axxell uppvaktar studerande som får sina slutbetyg, flera gånger om året.

I stället för två betygsfester, bjuds det numera på fem dimissioner under ett läsår vid Axxell.

Studierna är årskurslösa och också tidigare har studerandena kunnat få sina betyg under olika tider på året, men de som inte avslutat sina studier i maj eller december har blivit utan kaka, kaffe, tal och rosor.

Tända ljus på bord med kaffekoppar.
Bildtext På fredag dukades det till fest i Brusaby, Ekenäs och Pargas.
Bild: Yle/Monica Forssell

- Vi vill synliggöra det att man fem gånger om året kan bli färdig och fem gånger om året få samma bemötande från skolans sida, förklarar Lena Johansson, rektor vid Axxell.

Grundskolorna och gymnasierna firar traditionell terminsavslutning i månadsskiftet maj-juni. Yrkesskolorna brukar också fira samtidigt.

- Det är också till fördel för arbetslivet att vi hela tiden spottar ut yrkeskunnigt folk på arbetsmarknaden, påpekar Johansson och tillägger att det också har betydelse för skolans finansiering att det går raskt undan.

- Inte sticker vi under stol med heller att vår finansiering är sådan att vi ska ha ut våra studerande så fort som möjligt och vi får belöning beroende på hur snabbt de går genom skolvärlden. Det är kopplat till resultatfinansieringen.

Att den traditionella vårfesten med stor betygsutdelning nu slopats och ersatts av flera mindre tillställningar får ros av en del studerande och ris av andra.

Ung man och två och unga kvinnor i festkläder.
Bildtext Alex Juslin, Patricia Peltonen och Malena Snellman fick på fredagen sina slutbetyg.
Bild: Yle/Monica Forssell

Alex Juslin som avlagt grundexamen inom lantbruksbranschen tycker att det nya systemet inte är lika tydligt som det förra.

- Jag tycker nog att det är lite flummigt. Man vet inte riktigt när och var man ska vara, säger Juslin som nu kan titulera sig lantbruksföretagare.

Djurskötarna Malena Snellman från Österbotten och Patricia Peltonen från Nyland hade inte velat vänta ännu en en dryg månad på att få den vita mössan och betyget.

- Nog är det bra att man inte behöver vänta om man är färdig.

Lika festligt är det ändå inte.

- Man är van vid att det alltid är jättestort, säger Snellman.

- Nog skulle det ha varit festligare att ha det hela i slutet av maj men med tanke på jordbruket är maj inte en lämplig tidpunkt för firande, påpekar ändå Juslin som efter militärtjänstgöringen ska ta över hemgården i Houtskär.

Diskussion om artikeln