Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Sju månaders fängelse för whiskystöld på färjor

Från 2017
Dörren in till Ålands tingsrätt. På glasdörren står med stora svarta bokstäver tryckt: Tingsrätt, förvaltningsdomstol, salar, info, stämningsman.
Bild: Malin Lundberg/Ålands radio

På fredagen föll domen i fallet gällande en före detta butikschef på Viking Line som stått åtalad för grov stöld och grovt bedrägeri efter att ha stulit whiskyflaskor från taxfreebutiker på två olika färjor.

Mannen döms av Ålands tingsrätt till sju månaders villkorligt fängelse.

Stölderna ska ha skett mellan åren 2004 och 2014. Den förre butikschefen stod åtalad för att ha stulit 191 flaskor alkohol, mestadels whisky, för ett totalt värde av 39 000 euro.

Han dömdes dock för att ha stulit endast 16 whiskyflaskor för drygt 7 200 euro. Flaskorna hittades i mannens hem vid en husrannsakan. I domen framkom också att de stulna flaskorna ska returneras till Viking Line.

Stort intresse för whisky

Whisky var ett stort intresse för mannen, som samlat på whisky sedan 1970-talet. I egenskap av butikschef ska mannen ha haft tillgång till kassasystem, lager och dessutom varit ansvarig för inventering av taxfreebutiken.

Mannen ändrade priser på whisky i kassasystemet och köpte till sig själv för det lägre priset. Efter köpet ska han ha ändrat tillbaka priserna.

Under rättegången medgav mannen att detta hänt, men endast två gånger.

Den förre butikschefen berättade under rättegången att han jobbat i många år på två av Viking Lines fartyg. Han hade bland annat ansvar för en whiskymässa som anordnades på ett av fartygen, där bokföringen av whiskyn som köptes inför mässan var bristfällig.

Mannen ska ha förklarat att man litade på leverantörerna med inventeringsdifferens som följd. Han ska också ha sagt att personalen kunde få öppnade flaskor från mässan, som man ändå inte kunde sälja.

Det fanns även whiskyflaskor i mannens hytt och på hans kontor, men mannen hänvisade till att det är hans egna personliga inköp.

”Vi har diskuterat varför det var så stort svinn på dyra Whiskyflaskor”

Flera vittnen som jobbat med den tidigare butikschefen berättade under rättegången att det ofta diskuterades varför man hade så stort svinn på dyra kvalitetsmärken av whisky ombord.

Man undrade hur det kunde vara möjligt då de dyraste flaskorna förvarades inlåsta i både butiken och på lagret. Vill en kund köpa en sådan flaska för en från personalen produkten från lagret till kassan direkt.

Det var dessutom endast ett fåtal personer som hade tillgång till alla nycklar men ansvaret var butikschefens och lagerchefens.

En lagerchef som jobbat med den tidigare butikschefen bekräftade att det förekommit svinn ombord av dyrare whisky, och att inventeringen på så vis blev en olustig arbetsuppgift.

Ibland återfanns flaskorna, men oftast inte. Ett vittne sade också att den tidigare butikschefen kunde brusa upp lätt för andra saker, men att han aldrig gjorde det om en dyr whiskyflaska försvann.

Vittnet påpekade också att svinnet minskade sedan den tidigare butikschefen slutat ombord.

Erika Pettersson, Ålands Radio och TV

Diskussion om artikeln