Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Se handollsfinalen HIFK – Dicken

Från 2017
Uppdaterad 22.04.2017 15:00.
Programmet är inte längre tillgängligt

Dickens handbollsdamer vann den första finalmatchen mot HIFK med 24-17 och går in med gott självförtroende till helgens finalmatcher som sänds på Yles kanaler.

– Jo, självförtroendet stiger hela tiden kan man säga. Vår semifinalserie gick ju inte alls som väntat. Vi spelade inte alls på vår egen nivå. Onsdagens match däremot gick mycket bättre, berättar Annika Näräkkä som gjorde tre mål för de regerande mästarna i den första finaldrabbningen.

– Vi förbättrade på alla plan, men det är fortfarande bara 1–0 och det är en lång väg kvar till guldet. Vi ska inte nöja oss ännu.

Spelarna är inte mätta på framgång

Trots att Dicken har vunnit mästerskapet de två senaste åren är det inget fel på spelarnas motivation den här gången heller.

– Det är den bästa känslan när man får lyfta pokalen och får medaljen runt halsen. Jag vill bara göra om det. Det var det första jag sade förra året också, att jag vill göra det här på nytt. Det var så himla roligt, säger Dickenmålvakten Sonja Koskinen med tindrande ögon.

Finland-Slovakien 9.3.2016
Bildtext Annika Näräkkä var Dickens bästa målskytt i grundserien med 131 fullträffar.
Bild: Yle/Janne Karinkanta

– Vi anser att vi är det bästa laget i landet och vi vill verkligen bevisa det. Vi är minst lika hungriga som HIFK, konstaterar Näräkkä när Yle Sporten träffar spelarna på lagets träningar på fredagen.

Avgör försvarsspelet mästerskapet?

Inför finalserien meddelade Helsingfors IFK att man tänker sätta käppar i hjulen för Dicken med starkt försvarsspel – men i den första finalmatchen gick det precis tvärtom. Det var Dickens försvar som stoppade HIFK.

– De provade på lite alla möjliga försvar mot oss: 6–0, 5–1 och de tog bort en spelare helt och hållet. Det märktes att de inte riktigt hade grepp om sitt eget försvarsspel, anser Näräkkä.

– Jag förväntar mig att det kommer ett hårdare försvar mot oss i morgon.

Också Sonja Koskinen är redo för ett bättre HIFK än i onsdags.

– Jag tror de kommer att vara mera skärpta. De kommer att ta färre tekniska fel och de kommer att smälla på mera. Hoppas vi ska kunna göra det också, så att vi kan dra i från.

Dickens målvakt Sonja Koskinen, Martina Genberg
Bildtext I grundserien hade Sonja Koskinen bästa räddningsprocent av alla målvakter i FM-serien.
Bild: Yle/Sebastian Backman

Dicken är två segrar i från guldet

I fjol vann IFK de två första finalmatcherna och sedan tog Dicken fyra segrar i följd. I år räcker det med tre segrar – och om allt går Dickens väg får Drumsölaget fira mästerskap redan på söndag kväll.

– Det skulle vara jättetufft, och oväntat för det är ett så jämnt lag som vi möter. Det skulle vara helt otroligt om vi kunde spela så bra att vi tar dem med 3–0, myser Näräkkä.

Det mesta ser bra ut för Dicken, men laget saknar Martina Genberg i säsongens återstående matcher. Genberg skadade vristen i den första finalmatchen mot HIFK.

Yle sänder helgens finalmatcher i TV2 och på Arenan. Lördagens sändning börjar klockan 15.00. Söndagens final sänds eventuellt enbart på Arenan med start klockan 16.50. Även onsdagens eventuella fjärde final sänds av Yle.