Hoppa till huvudinnehåll

Eurovision

De Eurovisa ger poäng till ”The Big Five”

Från 2017
De Eurovisa Johan Lindroos, Mia Hafrén, Christoffer Strandberg och Eva Frantz.
Bildtext De Eurovisa Johan Lindroos, Mia Hafrén, Christoffer Strandberg och Eva Frantz.
Bild: Yle / Barbro Ahlstedt

I det tredje och sista avsnittet bedöms förutom vinnarfavoriten Italien också Norges och Estlands bidrag. Gäster är Mia Hafrén och Christoffer Strandberg.

Panelen ser i avsnittet på de resterande fjorton Eurovisionsbidragen och ger dem poäng enligt eget tycke.

Vadslagningsbyråerna tror starkt på Italiens Francesco Gabbani och Bulgariens Kristian Kostov, men går de hem hos panelen? Och vilket lands scenshow beskrivs som ”en mymla och några omotiverade hemuler”?

Förutom programledare Eva Frantz och ständiga medlemmen Johan Lindroos gästas programmet av sångaren och skådespelaren Mia Hafrén och programledaren och skådespelaren Christoffer Strandberg.

Christoffer Strandberg och Mia Hafrén tar en selfie.
Bildtext Gästerna tar en selfie.
Bild: Yle / Barbro Ahlstedt

Hon sjunger i a capella-gruppen FORK och har spelat huvudrollen i Mamma Mia på Svenska teatren. Han jobbar på Yle X3M och kan imitera alla från Tarja Halonen till Arja Saijonmaa.

Mia Hafrén säger att hennes starkaste Eurovisionsminnen är från 80-talet med Carola, Herreys och Ami Aspelund.

Hon berättar att FORK har funderat på att delta i uttagningarna till Eurovisionen, men att det inte ännu varit rätt tillfälle. Gruppen har sjungit en del Eurovisionslåtar, speciellt som delar av potpurri, och Loreens Euphoria har hört till repertoaren.

Mia Hafrén.
Bildtext Mia Hafrén hade inte lyssnat på låtarna i förväg men sade att hon tänker ta dem till sig med ett öppet sinne.
Bild: Yle / Barbro Ahlstedt

För stunden går mycket av Hafréns tid åt till att sköta praktiska arrangemang kring FORK. Gruppen ska på utlandsturné, och föreställningarna på Alexandersteatern fortsätter.

- Vi ska åka till Tyskland och Spanien, och kommer att vara en hel månad i Frankrike. Hälften av våra shower gör vi utomlands nuförtiden. Vi jobbar hårt för att öppna den marknaden, säger Hafrén.

Hon tycker att showen i Eurovisionen är viktig, liksom för FORK.

- Man kan hitta på en massa, men om inte sången och musiken fungerar så kan du inte dölja det bakom en massa glamour och glitter. Grunden måste finnas där. Det måste vara en bra sång och den måste vara väl inrepeterad.

Mia Hafrén och Christoffer Strandberg.
Bild: Yle / Barbro Ahlstedt

Christoffer Strandberg säger att hans relation till Eurovisionen alltid varit väldigt passionerad. Tyvärr har han inte de senaste åren hunnit följa med tävlingen lika noga som förr eftersom han alltid har mycket jobb den tiden på året.

- Sedan jag var tretton år gammal har jag följt med tävlingen som besatt. Jag kände inte bara till alla låttitlar och artister, utan också låtskrivarna och artisternas bakgrund.

- Det är en så hämningslös show, det är ett tillstånd. Du hittar inte den här sortens artister och ett sådant här sammanhang någon annanstans. Det är både överspelat men också genuint. Det är så stort och en så folklig fest, säger Strandberg då han får frågan om vad han tror att fascinerade lilla Christoffer i tiderna.

Christoffer Strandberg.
Bildtext Det är en europeisk institution, det finns mycket historia där, säger Christoffer Strandberg om ESC.
Bild: Yle / Barbro Ahlstedt

Han säger att han drömmer om att få fungera som programledare för Eurovisionen, eller att få skriva manuset för showen. Att han själv skulle tävla med ett bidrag känns lite mera långsökt, men man ska aldrig säga aldrig menar han.

Strandberg har förberett sig på att vara med i De Eurovisa genom att se på bidragen och läsa på om artisterna.

- Eurovisionen har i år åter tagit ett steg längre in i popen och mainstream musiken. Många bidrag har tagit influenser av låtar som spelas på radio just nu. Det är både bra och dåligt. Jag tycker om årets startfält, det är både bra och intressant.

De Eurovisa Johan Lindroos, Mia Hafrén, Christoffer Strandberg och Eva Frantz.
Bildtext Sista avsnittet till ära behövs det konfetti!
Bild: Yle / Barbro Ahlstedt

Tre frågor till gästerna

Vad är det bästa med Eurovisionen?

Mia Hafrén: Glädjen till musiken. Folk vågar testa på olika saker och vara gränsöverskridande. Det finns en kärlek som man ser och känner av. Det behöver vi just nu.

Christoffer Strandberg: Det befriande och hämningslösa. Det finns så många möjligheter. Först kan det komma tre minuter av det mest osmakliga som du sett i ditt liv, och till nästa någonting magiskt och musikaliskt. Den saliga blandningen. Och det att det är en folkfest som förenar många olika folk.

Ett hurudant nummer skulle du göra för Eurovisionen?

Mia Hafrén: Jag skulle försöka göra något glatt och fartfyllt. Något som får folk att klappa med.

Christoffer Strandberg: Tekniken ger så många möjligheter nuförtiden. Jag tycker Måns Zelmerlöw utnyttjade screenteknik och ljus på ett genialiskt sätt. Och så skulle ja se till att det inte är ett lösryckt nummer.

Finns det något du saknar i Eurovisionen?

Mia Hafrén: Jag tycker vinnarlandet skulle få variera mera än det gör nu. Jag tycker det skulle göra gott för Europa att exempelvis något av länderna i söder skulle vinna emellan. Dessutom saknar jag just nu ännu bättre låtar.

Christoffer Strandberg: Jag har en enorm kärlek för Eurovisionsdivorna. Jag saknar kvinnor 50+ och vindmaskinen. Det är Eurovision och det får inte försvinna!

Programmet är inte längre tillgängligt

Del tre av De Eurovisa med Mia Hafrén och Christoffer Strandberg som gäster sänds i Yle Fem lördagen den 22 april klockan 21.00.

Alla tre avsnitt finns redan nu på Yle Arenan och kan ses i hela världen.

På sociala medier får man gärna diskutera programmet med hashtaggen #DeEurovisa.
Följ också De Eurovisa på Facebook: facebook.com/DeEurovisa
Twitter: twitter.com/DeEurovisa
och Instagram: instagram.com/deeurovisa

Diskussion om artikeln