Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Sipilä: Flyktingkvoten kan höjas på vissa villkor

Från 2017
Uppdaterad 22.04.2017 16:41.
Statsminister Juha Sipilä på torget i Tammerfors.
Bild: Lehtikuva

Statsminister Juha Sipilä (C) är redo att höja antalet kvotflyktingar i Finland förutsatt att man kan enas om en helhetslösning för Europa.

Sipilä uttalade sig om frågor i anknytning till asylsökande personer vid Centerns partifullmäktigemöte i Tammerfors i dag. Han bedyrade inför partifullmäktige att Finland erbjuder skydd för alla dem som uppfyller kriterierna för asyl.

Enligt Sipilä ska man dela måltid med personer som flyr undan krig och erbjuda dem natthärbärge, men naiv ska man inte vara. Han påpekade att alla som anlände till Finland under rekordåret 2015 inte hade rent mjöl i påsen.

- Man ska inte vara blåögd, sade Sipilä till partifolket som samlats i Tammerfors universitet och hänvisade till det spända säkerhetsläget i hela Europa.

"Landsbedömningarna tillförlitliga"

Vad gäller debatten om avvisning av asylsökande, som president Tarja Halonen initierade i dagens Helsingin Sanomat, säger Sipilä att myndigheternas bedömningar av säkerhetsläget i de länder dit asylsökanden är på väg att avvisas är tillförlitliga.

Statsministern säger att han själv gått noga igenom landsbedömningsprocessen.

– Det är viktigt att hjälpa människor nära deras hem och i närheten av krisområdena för att det ska vara mera mänskliga förhållanden där [på flyktinglägren]. Man bör komma överens om saker via UNHCR:s kvotflyktingssystem, sade Sipilä.

Förflyttningarna går mycket trögt

I fredags kom uppgifter om att förflyttningen av asylsökande inom EU framskrider trögt.

Kvoten som bestämdes hösten 2015 var 160 000 personer. Det är fråga om personer som strandat i Grekland och Italien, och som inte kommer vidare bland annat för att så många länder stängt sina gränser.

Tills vidare har endast 16 467 asylsökande förflyttats inom EU.

Bland dem som skött sin tomt bäst finns Finland som mottagit 1 340 asylsökande, det vill säga cirka två tredjedelar av sin kvot.

Risikko föreslog en höjning av kvoten

För drygt en vecka sedan föreslog inrikesminister Paula Risikko (Saml) att Finlands flyktingkvot höjs med 300 flyktingar per år.

Den nuvarande flyktingkvoten är 750 per år och den skars ner av den nuvarande regeringen.

Antalet flyktingar i världen är rekordhögt. Enligt FN:s flyktingorganisation UNHCR har över 65 miljoner människor i världen tvingats bort från sina hem.

Artikeln uppdaterad med kommentarer av statsminister Sipilä klockan 16.25