Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Paul Ryan i Estland – USA:s militära budgetökningar berör också Östersjöregionen

Från 2017
Uppdaterad 22.04.2017 20:47.
Estlands premiärminister Jüri Ratas och talmannen i det amerikanska representanthuset Paul Ryan håller presskonferens i Tallinn.
Bildtext Talmannen i det amerikanska representanthuset Paul Ryan och Estlands premiärminister Jüri Ratas håller presskonferens i Tallinn.
Bild: Yle/Gustaf Antell

Det amerikanska representanthusets talman Paul Ryan är i Tallinn för att diskutera säkerhetspolitik. Han är säker på att USA under president Donald Trump är en pålitlig partner för Nato-allierade i Östersjöregionen, men också han poängterar att alla medlemsländer måste lägga ner minst två procent av BNP på försvaret.

Ryans rutt genom Europa har gått via Storbritannien och Polen och fortsätter till Norge efter Tallinn. Valet av rutt återspeglar tydligt USA:s säkerhetspolitiska prioriteringar och ökande militarisering.

De tre första är tillsammans med Grekland och USA de enda Nato-länder som uppfyller alliansens krav att två procent av BNP ska läggas på försvaret.

Norge har en nyckelroll i den strategiskt allt viktigare arktiska regionen, där Ryssland för tillfället rustar upp i snabb takt.

Nato är värdefullt för oss eftersom alliansen dramatiskt ökar vår militära styrka.

Paul Ryan, talman i USAs representanthus, svarar på frågan om USA är militärt överbelastat av militära konflikter runt om i världen.

- Från och med nästa år ökar vår försvarsbudget markant. Vi planerar en betydande investering i militären så att vi klarar av alla asymmetriska hot som hotar freden, stabiliteten, friheten och demokratin runt om i världen, säger Ryan.

USA gör upp nya planer för Baltikum

Att Paul Ryan har valt att besöka Estland direkt efter Polen antyder att USA vill belöna de allierade länderna som satsar utlovade två procent av sin BNP på försvaret.

Lettland kommer att uppnå det målet nästa år och Litauen har planer på att nå två procent snart.

- Det är ett privilegium att ta emot er delegation, sa Estlands premiärminister Jüri Ratas med sin kännspaka något predikande röst. USA:s bidrag till Europas och Östersjöns säkerhet är ovärderligt och nödvändigt. Det estniska folket uppskattar det högt.

Ryan säger att USA för tillfället ser över hur Östersjöregionen bäst kan få så mycket hjälp den behöver. Han betonar ändå att Nato har en nyckelroll här.

Paul Ryan, talman i det amerikanska representanthuset, kommer in till en presskonferens i Tallinn.
Bildtext Paul Ryan följer sin värd till presskonferensen, men i verkliga livet är rollerna ombytta.
Bild: Yle/Gustaf Antell

Sedan USA:s förra president Barack Obama besökte Tallinn för snart tre år sedan har USA vänt på en decennielång trend att dra sig tillbaka från Europa.

När Donald Trump blev vald till president ökade oron att han skulle överge Nato och Baltikum helt, men åtminstone för tillfället känner esterna sig relativt säkra.

Trumps allmänna upprustning av det amerikanska försvaret kan gagna Baltikum, trots att risken för väpnade konflikter på andra håll i världen kan öka.

Ryan är helt klart en anhängare av USA:s roll som världspolis och en aktiv spridare av "frihet och demokrati".

- Jag kommer ihåg hur jag följde den sjungande revolutionen i Estland när jag gick på college, minns Ryan. Vi som i hela vårt liv har haft vår frihet har väldigt stor respekt för er som har kämpat för den. Vår starka relation kommer bara att växa sig starkare.

Respekten och soldaterna kommer med krav

- Vi vet att säkerheten har ett pris, fortsätter Ratas högtidligt, den är inte gratis. Det är självklart att vi respekterar våra Nato-allierade och följer de riktlinjer vi har kommit överens om.

Med andra ord har Estland nu anslutit sig till USA:s linje att öppet kräva att alla Natos medlemsländer höjer sina försvarsutgifter till två procent av BNP.

Estland är och kommer alltid att förbli en lojal allierad med USA.

Estlands premiärminister Jüri Ratas

- Vårt stöd för Nato är entydigt och går inte att ta miste på. Vi tror att Nato nu är kanske viktigare än någonsin förr, tillägger Ryan. Det är därför vi är tacksamma för den handfull av länder som betalar sin andel.

För tillfället har Nato 1 200 temporärt stationerade soldater i Estland. Av dem är 800 brittiska och 300 franska.

Det spekuleras ibland om att USA möjligen vill öppna en permanent bas i Baltikum, men det skulle av många uppfattas som ett kontroversiellt beslut.

I samband med Grundakten om ömsesidiga förbindelser, samarbete och säkerhet mellan NATO och Ryssland år 1997 kom parterna i praktiken överens om att så inte skulle ske.

De flesta Nato-länder anser att Ryssland har brutit överenskommelsen flera gånger och att den är irrelevant, men till exempel USAs president Barack Obama valde att respektera den.

Estland litar på republikanerna

När Ryan besöker Estland antyder alla personers kroppsspråk att representanthusets talman är en viktigt man. I rang är han trea i USA, efter president Trump och vice-president Mike Pence.

Förtroendet för att Ryans löften i Tallinn i dag håller är stort i Estland. Republikanerna har alltid haft ett starkt stöd i Baltikum.

Däremot är misstänksamheten mot president Donald Trump stor. Den kan inte Ryan sudda ut med sina försäkringar om att han redan flera gånger under den här resan har talat med Trump.

Editering 22.04.2017 20:43: Förtydligande om Grundakten om ömsesidiga förbindelser, samarbete och säkerhet mellan NATO och Ryssland och de olika uppfattningar som råder om huruvida den längre är relevant.

Diskussion om artikeln