Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Matchhjälten Utunen: ”En stor lättnad”

Från 2017
Uppdaterad 08.05.2017 13:12.
Smålejonen i en hop på isen
Bildtext Smålejonen är klara för final.
Bild: AFP / Lehtikuva

Toni Utunens första mål i VM kunde inte ha kommit mer lägligt. I förlängningen i semifinalen mot Ryssland slog han till och avgjorde. Smålejonen vann med 2–1 och kommer att spela i final för tredje året i rad.

– Det är en stor lättnad. Imorgon får vi spela om guldet, det som vi kom hit för att göra. Det var en tuff match med hårt tempo och vi fick inget gratis, säger matchhjälten Utunen till Yle efter matchen.

Jesse Ylönen gav Finland ledningen i början av den andra perioden men Kirill Slepets kvitterade tidigt i den sista perioden.

I förlängningen var det sedan Utunen som avgjorde med hårt skott från blålinjen.

– Ryssland försvarade riktigt bra och det var svårt att skapa chanser. Det var härligt att se pucken gå i mål, jag vet inte om jag har upplevt något liknade tidigare, säger Rasmus Kupari.

Tränaren betonade tålamod

Finland hade många riktigt bra målchanser i matchen och kunde ha avgjort redan under ordinarie speltid. Rysslands målvakt Maxim Zhukov gjorde en bra match och räddade laget vid flera tillfällen.

– Vi höll ihop bättre än i kvartsfinalen, hade tålamod och trodde på oss själva. I pausen mellan tredje perioden och förlängningen sa jag åt spelarna att vi ska njuta av stunden.

– När man njuter så lyckas man också och det gjorde vi idag, säger chefstränaren Juuso Nieminen.

I finalen på söndag kväll väntar USA.

Diskussion om artikeln