Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Theresa Mays konservativa leder stort i opinionsmätningar

Från 2017
Uppdaterad 23.04.2017 08:20.
Porträtt av Theresa May.
Bild: EPA/FACUNDO ARRIZABALAGA / POOL

Premiärminister Theresa Mays Konservativa parti verkar vara på väg att ta en brakseger i nyvalet i Storbritannien i juni.

Enligt en undersökning som tidningen Sunday Times har beställt skulle de konservativa få 48 procent av rösterna, medan arbetarpartiet Labour skulle få 25 procent av rösterna.

Liberaldemokraterna skulle få elva procent av rösterna. Stödet för det EU-kritiska partiet Ukip har fallit till fem procent.

I Storbritannien ordnas förtida parlamentsval den åttonde juni. Premiärminister May ville tidigarelägga valet för att stärka sin position när det gäller brexitförhandlingarna med EU.

Hon anses också försöka dra nytta av oenigheten inom arbetarpartiet som leds av Jeremy Corbyn.

Vänstern chanslös?

May har avrått från att ta ut segern i förskott, något som opinionsinstituten håller med om.

Vid opinionsinstitutet ComRes säger ordföranden Andrew Hawkins att valdeltagandet bland konservativa väljare kan sjunka eftersom så många väljare är övertygade om att Labour helt enkelt inte kan vinna med Corbyn som partiledare.

Enligt mätningar från Comres, Opinium och Yougov stöds de konservativa av mellan 45 och 50 procent av väljarna medan skillnaden till Labour är mellan 19 och 25 procentenheter.

Enligt mätningarna har Labour även förlorat sitt rykte som det parti som bäst kan trygga den offentliga hälsovården.

Enligt två opinionsmätningar har de konservativa gått framåt i Skottland på bekostnad av Skotska nationalistpartiet SNP. Det här kan försvaga nationalisternas krav på en ny folkomröstning om självständighet för Skottland.

Källor: Reuters, AFP, Yle

Diskussion om artikeln