EU försöker komma åt hatskriverier på nätet
EU funderar på gemensamma metoder inom unionen för att få bukt med hatskriverier och hotfull retorik på nätet. Det är ett led i förberedelserna för en gemensam digital marknad för unionen.
Europeiska kommissionen har nyligen börjat behandla frågan. Ändringar i lagstiftningen är ett av alternativen för att förenhetliga praxis, men också andra metoder övervägs.
Kommissionen vill åtminstone att sociala nätverkstjänster såsom Facebook, Twitter och internetföretaget Google ska ta en aktivare roll vid avlägsnandet av ickeönskvärt innehåll på deras webbplattformar.
Facebook, Twitter, Microsoft och Googleägda YouTube godkände i fjol EU:s krav på att avlägsna allt slags hatretorik från sina sidor inom ett dygn.
Företagen säger sig hamna i kläm
Kommissionen anser dock att företagen fortfarande inte avlägsnar olagliga inlägg tillräckligt snabbt. Företagen i fråga anser att kommissionens krav är orimligt.
Hatskriverier, uttalade hot och falska nyheter har ökat kraftigt på sociala medier under den senaste tiden.
Företagen som upprätthåller webbplattformarna säger sig hamna i kläm eftersom de inte är ansvariga för det material som andra lägger upp där.
Företagen är heller inte enligt lagen skyldiga att övervaka det innehåll som hamnar på plattformen, men de är däremot skyldiga att ta bort innehåll som klassificerats som olagligt.
En skärpt lagstiftning anses också äventyra yttrandefriheten inom unionen.
Ett förslag i frågan kan presenteras ännu i år, meddelar kommissionen.