Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Stubb hyllar huvudstadsregionens juniorarbete – "2–4 finländare draftas i första ronden"

Från 2017
Uppdaterad 08.05.2017 13:12.
Göran Stubb
Bildtext Göran Stubb är imponerad av juniorarbetet i huvudstadsregionen.
Bild: YLE

Göran Stubb som scoutar juniorspelare i Europa är imponerad över de finska hockeyjuniorerna. Miro Heiskanen och Kristian Vesalainen, med rötterna i HIFK, är två spelare som har imponerat i U18-VM och som kan draftas tidigt.

U18-VM i Slovakien är ett utomordentligt tillfälle för att stärka aktierna inför NHL-draften i juni. Förra året draftades fyra finländare (Patrik Laine, Jesse Puljujärvi, Olli Juolevi och Henrik Borgström) i den första omgången, ett saldo som kan upprepas i år.

– I Poprad fanns 235 NHL-scouter och många General Managers på plats. Flera av dem är fortfarande kvar, konstaterade Stubb till Yle Sporten.

Många finländare har spekulerats ha förutsättningar att draftas tidigt. Tre av dem, backarna Henri Jokiharju och Juuso Välimäki samt anfallsspelaren Eeli Tolvanen, håller till i Nordamerika och spelar inte i U18-VM.

– I den här turneringen har både Heiskanen och Urho Vaakanainen höjt sina aktier betydligt. En som har spelat jättebra är Joni Ikonen. För att inte tala om lagkaptenen Aarne Talvitie.

– Jag skulle vara mycket förvånad om inte Vesalainen och Heiskanen går i första ronden. Vaakanainen, eventuellt, men senast i andra ronden. Det samma gäller Ikonen.

Blues och HIFK gör någonting rätt

– Det intressanta är ju att nästan allihop kommer från huvudstadsregionen. Vesalainen är ursprungligen HIFK-junior, Heiskanen likaså. Ikonen och Ylönen kommer från Esbo Blues. Även Vaakanainen kommer ursprungligen från Blues. Någonting görs rätt i huvudstadsområdet, menar Stubb.

Av finländarna i Nordamerika har Välimäki rötterna i Ilves och Tolvanen i Blues. Jokiharju har representerat såväl Jokerit som Tappara.

Stubb understryker att draftutfallet är svårt att förutse.

– Det beror alltid på vad ett NHL-lag behöver. Behöver de en målvakt, en back, anfallare? Gillar klubbledningen européer, gillar de inte européer? Det är många detaljer som spelar in. Jag nog vågar nog tippa på 2–4 finländare i första ronden.

Diskussion om artikeln