Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Vädret kan vara riktigt fint under valborg - eller så inte

Från 2017
Uppdaterad 24.04.2017 07:23.
Ballonger.
Bild: Yle/Roger Källman

Vädret är föga vårigt i Finland trots att det endast är en vecka kvar till första maj. Det är oklart om vädret slår om och blir fint lagom till valborgsfirandet.

Söndagen inleddes i snöandets tecken på många håll, även längst i söder. Det är kallare än genomsnittet för årstiden och det kyliga aprilvädret har stoppat vårens framfart.

- Det är inget ovanligt med ett väder av det här slaget vid den här tidpunkten. Men vi har sådana förväntningar på att våren ska komma igång att det känns som om det är ovanligt kallt, säger Yles meteorolog Anne Borgström.

Finland hör till ett vidsträckt lågtrycksområde och det ser ut att bli kallt också under den inkommande veckan.

Åtminstone på måndag ligger den kalla luftmassan ovanför Finland, och natten mot tisdag kan det snöa ymnigt på många håll.

Prognosen för nästa helg svår att göra

Tiodygnsprognosen från Meteorologiska institutet utlovar just nu 13 grader varmt och sol på valborgsmässoafton för Helsingfors och Åbo samt sol och 11 grader för Vasa.

Yles meteorolog Anne Borgström
Bildtext Meteorolog Anne Borgström
Bild: Yle/Jyrki Valkama

- Väderleken som nu råder gör det svårt att skapa prognoser. Dagens snöfall syntes inte riktigt ens i går, säger Borgström.

Borgström säger att en prognos om vädret på valborgsmässoafton klockan 18 som gjordes i går utlovade regn och hård blåst, men i dag har bilden förändrats och det ser nu ut som att det finns en chans till sol och högre temperaturer.

- Men det kan också bli ett utmärkt väder för oroliga föräldrar, säger Borgström som menar att ungdomar kanske hellre stannar hemma om det regnar och är iskallt ute.

Den termiska våren inleddes redan för en månad sedan i södra och sydvästra Finland, men efter det har våren inte framskridit.

Den termiska våren skulle en genomsnittlig vår redan ha nått mellersta Lappland, men nu har den inte ens inletts i mellersta Finland.

Diskussion om artikeln