Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Stubb: Folk har kanske inte riktigt förstått hur bra det här laget sist och slutligen blev

Från 2017
Uppdaterad 08.05.2017 13:12.
Pirkko Mannola och Göran Stubb
Bildtext Göran Stubb ser USA som finalfavorit.
Bild: Yle/Parad Media

I Göran Stubbs papper gäller USA som favorit i U18-finalen i ishockey. Han anser ändå att det finska U18-laget har varit underskattat. De finska juniorframgångarna är ett resultat av förändrade strukturer. Förr var det bara åk-åk-åk och kör-kör-kör, säger Stubb.

Stubb menar att det är ett starkt finskt U18-landslag som möter USA i finalen. Under säsongen har resultaten varit blygsamma, men det beror delvis på att chefstränaren Juuso Nieminen inte har haft tillgång till alla spelare.

– Under säsongen har U18-landslaget aldrig haft sina bästa spelare med. Vi har många spelare i Nordamerika, två av de bästa (Joni Ikonen och Kristian Vesalainen) har spelat för Frölunda i Sverige. Urho Vaakanainen och Miro Heiskanen har varit ordinarie i ligan, konstaterade Stubb till Yle Sporten.

HIFK-backen Miro Heiskanen och JYP-backen Urho Vaakanainen anslöt till laget efter att deras klubblag förlorat sina semifinalserier.

– Folk har kanske inte riktigt förstått hur bra det här laget sist och slutligen blev. Ledningen hade så till vida tur att både JYP och HIFK missade final. Heiskanen och Vaakanainen har lyft laget plus att Kristian Vesalainen äntligen har slagit ut i full blom.

Trots att många insläppta mål lyfter Stubb också fram lagets målvakt.

– Ukko-Pekka Luukkonen har släppt in många mål, men han vinner matcher. Det var samma i junior-FM, han släppte in många mål där också men till sist stod hans lag HPK där som mästare.

Stolpe in, stolpe ut

Finland tog sig till final efter att ha vunnit sina båda slutspelsmatcher i förlängningen, först besegrades Tjeckien i kvartsfinalen och därefter Ryssland i semifinalen.

– Det är en gammal klyscha, men det är små, små detaljer som avgör. De två senaste matcherna har avgjorts i sudden death, det är lite stolpe in, stolpe ut.

Finland har lyckats vinna två matcher efter att först ha rasat samman. I premiären mot Slovakien förvandlades en 3–0-ledning till ett 3–4 underläge på åtta minuter. Trots att Finland ledde kvartsfinalen mot Tjeckien med 5–1 fick den avgöras i förlängning.

– Det är ett tecken på mental styrka att de lyckats vinna matcherna mot Slovakien och Tjeckien trots att de i båda matcherna tappade en klar ledning.

Tidigare var det bara åk-åk-åk

Enligt Stubb är de senaste årens framgångar ett resultat av att strukturerna i finsk ishockey har förändrats.

– För 8–9 år sedan hade man ett stort möte i Finland. Efter det vågade man ändra på träningssystemet, från att bara ha haft åk-åk-åk och kör-kör-kör med hög intensitet. Man har vågat satsa på individuell skicklighet. Det har resulterat i att U18-laget har varit i VM-final i tre år i rad.

– I jämförelse med ryssarna förlorar vi inte längre i individuell skicklighet. Det är rätt så överraskande eftersom ryssarna har haft turneringarnas bästa individer men aldrig haft ett lag. Finland har i sin tur inte haft de bästa individerna men ett bra lag. Nu har vi tagit ett stort steg framåt. Det är glädjande att det här laget har spelat på sin egen nivå, speciellt med tanke på hur dåligt det gick för JVM-laget i årsskiftet.

Det är ändå USA som gäller som favorit i hockeyveteranens papper.

– USA har ett system där de har två åldersgrupper, U18 och U17. De har träningsläger ihop, de går i skola och tränar tillsammans och de spelar tillsammans. USA:s U18-lag har vunnit åtta VM-guld under de tolv senaste säsongerna.

Diskussion om artikeln