Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Första OSSE-observatören dödad i östra Ukraina

Från 2017
Uppdaterad 23.04.2017 16:49.
OSSE-observatörer inspekterar en förstörd byggnad i Avdiivka 25.2.2017
Bildtext OSSE-observatörer inspekterar en förstörd byggnad i Avdiivka 25.2.2017
Bild: EPA/VALERI KVIT

En OSSE-medarbetare dödades och en skadades när deras patrullfordon körde på en fordonsmina i den rebellkontrollerade Luhansk-regionen i östra Ukraina.

Österrikes utrikesminister och nuvarande ordförande för Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE), Sebastian Kurz bekräftade den dödliga explosionen på Twitter.

"Tragiska nyheter från Ukraina: SMM-patrull körde på en mina. En medlem av OSSE-patrullen dödad, en skadad", skrev Sebastian Kurz.

Enligt OSSE ingick sex OSSE-medarbetare i två bepansrade fordon i den patrull som drabbades av explosionen.

Enligt uppgift är dödsoffret en amerikan

Incidenten ska ha inträffat strax efter klockan tio på söndag morgon nära byn Prysjib som kontrolleras av proryska separatister.

En OSSE-medarbetare dödades och en skadades när deras patrullfordon körde på en fordonsmina i den rebellhållna Luhansk-regionen i östra Ukraina den 23 april 2017.
Bild: Yle

Nyhetsbyrån Reuters citerar en källa vid det österrikiska utrikesministeriet som säger att dödsoffret var en amerikansk man och att den skadade kvinnan var från Tyskland.

Också Finland ingår i den obeväpnade observationsinsats som OSSE genomför i Ukraina sedan 2014.

Det här är det första dödsfallet bland OSSE-observatörerna sedan uppdraget inleddes.

OSSE vill se en ordentlig utredning av incidenten.

Med hänvisning till ett samtal med chefen för OSSE-missionen i Ukraina, Ertugrul Apakan, skriver Kurz att det behövs en grundlig utredning och att de ansvariga bör ställas till svars för incidenten.

Diskussion om artikeln