Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Portin nöjd med säsongsinledningen: ”Det har varit över förväntan”

Från 2017
Uppdaterad 23.04.2017 22:26.
Fredric Portin.
Bildtext Fredric Portin (arkivbild).
Bild: SSL/Pirjo Valjanen

Fredric Portin hade all anledning att le efter säsongens andra deltävling i Toppligan i orientering. Han gjorde ett mycket bra lopp och slutade på andra plats. Segern gick till klubbkamraten Olav Lundanes.

För en vecka sedan avgjordes den första deltävlingen i årets Toppliga i orientering. Då slutade Fredric Portin, som representerar Paimion Rasti, på tredje plats.

På långdistansen över 17,2 km som avgjordes i Virmo blev det ett pinnhål bättre. Portin förlorade med drygt två minuter till segraren, den femfaldiga världsmästaren, Olav Lundanes.

– Det var ett bra lopp. Jag tappade koncentrationen lite på slutet och blev segare men jag är nog väldigt nöjd, säger han till Yle Sporten.

Bra inledning på tävlingen

Portin inledde tävlingen riktigt starkt och vid 9,2 kilometer låg han bara nio sekunder efter Lundanes.

– Början kändes väldigt bra och jag var distinkt, som jag hade planerat. Sedan orkade jag inte hålla skärpan till slutet. Om jag hade klarat det skulle det ha varit en bragd.

– Jag tror det var bra att gå ut hårt. På slutet var det mer kontroller och då kunde man inte hålla samma tempo, säger han.

Portin har nu två pallplaceringar på lika många tävlingar och är nöjd med hur säsongen har börjat.

– Det har nog varit över förväntan. Jag har haft en annorlunda vinter med mer fokus på annat än träning. Jag har inte varit på träningsläger som de andra i landslaget. Jag var väldigt osäker på var jag står inför säsongen, säger han.

Satsningen går vidare

Portin har tidigare varit öppen med att han haft motivationsproblem efter förra årets VM som slutade i besvikelse.

– Kärleken till orienteringen försvann egentligen aldrig men nog till en satsning på elitnivå. Det finns annat att göra i livet och jag började fundera om jag får tillräckligt ut av idrotten. Jag var nog lite för tuff mot mig själv.

– Det ger nog väldigt mycket bara man kommer ihåg att se det också. Det är nu som jag ska satsa på orienteringen. Jag har mer att ge och bara jag får mer hårda tävlingar så kan det räcka riktigt långt. VM är målet, säger han.

Samtliga resultat från dagens tävling hittar ni här.

Resultat:

1. Olav Lundanes Paimion Rasti 1.28,42
2. Fredric Portin Paimion Rasti +2,02
3. Frederic Tranchand Paimion Rasti +4,07
4. Olli-Markus Taivainen Navi +6,33
5. Eetu Savolainen Ikaalisten Nouseva-Voima +7,28