Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Första förlusten i VM – inget guld för smålejonen

Från 2017
Uppdaterad 08.05.2017 13:12.
Sportklipp (på finska): Målkavalkad: USA bättre än smålejonen i finalen - Spela upp på Arenan

Finland lyckades inte försvara guldet i U18-VM. Smålejonen gjorde sin spelmässigt sämsta insats i turneringen och USA vann finalen med 4–2.

Regerande mästarna Finland har gjort en bra turnering och var obesegrat fram till finalen mot USA. Men när det gällde som mest blev det förlust.

Finland kom inte upp i samma nivå som tidigare i turneringen och precis som i VM för två år sedan var USA starkare.

Ordentlig uppförsbacke för Finland

Matchinledningen blev ingen höjdare för Finland då Josh Norris gjorde 1–0 3.51 in i den första perioden. Braeden Tkachuk stal pucken av Miro Heiskanen och stod för en lysande passnig till Norris som hade öppet mål.

Den första perioden var spelmässigt jämn men smålejonen lyckades inte förvalta sina målchanser. Istället var det USA som också gjorde matchens andra mål.

I slutet av perioden tappade smålejonen markeringen i egen zon och Joel Farabee satte 2–0 mellan benen på målvakten Ukko-Pekka Luukkonen.

Det här var första gången i turneringen som Finland låg under med två mål och värre skulle det bli. En dryg minut in i den andra perioden gjorde Farabee 3–0 i numerärt underläge.

Räsänen reducerade

Finland behövde nu ett mål för att ta sig in i matchen igen. Och målet kom också sju minuter in i mittperioden. Eemeli Räsänens handledsskott hittade in i mål förbi en skymd Dylan St. Cyr i USA:s mål.

Räsänens fullträff tände Finland som efteråt gjorde några riktigt bra byten och tryckte på för ytterligare en reducering. Men då Joni Ikonen drog på sig en utvisning kom måljakten av sig och istället slog USA till igen.

Grant Mismash skickade in 4–1 i powerplay och matchen började lukta avgjord.

Efter USA:s fjärde mål hade Finland svårt att komma till riktigt farliga målchanser. Då tre minuter återstod av matchen fick laget ett gratismål efter slav av USA:s målvakt Dylan St. Cyr men närmare än så kom man inte.

USA tog sitt tionde guld genom tiderna och sedan 2009 har landet vunnit sju av nio VM-turneringar.

Resultat:

USA – Finland 4–2
03.51 1–0 Norris (Tkachuk)
16.47 2–0 Farabee (Tortora)
21.03 3–0 Farabee (Cockerill, St. Cyr) BP
27.05 3–1 Räsänen (Koskenkorva, Kotkaniemi)
31.03 4–1 Mismash (Hughes, Norris) PP
56.44 4–2 Vaakanainen

Diskussion om artikeln