Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Macron: "Patrioternas president mot hotet från nationalisterna"

Från 2017
Uppdaterad 24.04.2017 11:08.
Emmanuel Macron kysser sin hustru Brigitte Trogneux under segerfesten i Paris.
Bildtext Emmanuel Macron kysser sin hustru Brigitte Trogneux under segerfesten i Paris.
Bild: EPA/YOAN VALAT

Efter sin seger i det franska presidentvalets första omgång lovade Emmanuel Macron att bekämpa hotet från nationalisterna. Han lovade att bli hoppets röst också för Europa.

Sent på söndag kväll höll mittenkandidaten Emmanuel Macron ett segertal inför tusentals jublande anhängare.

- Jag hoppas bli er president om femton dagar. Hela det franska folkets president. Patrioternas president mot hotet från nationalisterna, sade Macron.

Då stod det klart att den andra och avgörande valomgången kommer att stå mellan honom och ytterhögerns Marine Le Pen. Det stod också så gott som klart att han segrat över Le Pen med över två procentenheter.

- I ert namn kommer jag att bli hoppets röst för vårt land och för Europa, sade Macron.

Han lovade att oförtrutet föra fram optimismen och hoppet för Frankrike och för Europa fram till valets andra omgång.

Opinionsmätningarna lovar Macron en klar seger

Mycket hinner hända på två veckor, men om man ska tro opinionsmätningarna så går Macron mot en klar seger i den avgörande valomgången den 7 maj.

Ipsos släppte en ny opinionsundersökning sent på söndag kväll och den visade att Macron har ett väljarstöd på 62 procent inför den andra omgången mot 38 procent för Le Pen.

Två av förlorarna i valet, de konservativa Republikanernas kandidat François Fillon och Socialistpartiets Benoît Hamon gav sitt stöd till Macron och uppmanade sina väljare att rösta på honom.

- Extremismen kan bara skapa olycka och splittring för Frankrike. Det finns inget annat val än att rösta mot extremhögern. Jag röstar på Emmanuel Macron, sade Fillon.

Också Frankrikes socialistiske premiärminister Bernard Cazeneuve och den sittande presidenten François Hollande ställde sig bakom Macron, mot Le Pen.

Däremot valde förloraren längre ut på vänsterkanten, Vänsterpartiets Jean-Luc Mélenchon att inte ge sitt stöd till någondera av segrarna.

Diskussion om artikeln