Hoppa till huvudinnehåll

Yle Fem

Valborg i Åbo hyllar våren, vännerna och livet

Från 2017
Uppdaterad 30.04.2017 17:27.
Programmet är inte längre tillgängligt

Plötsligt är det här. Ljuset! De vackra vita kvällarna är tillbaka och snart också den sköna majsolen. Och trots det kyliga vädret så finns det ett säkert vårtecken som infaller vid samma tidpunkt oberoende av temperatur – nämligen valborgssändningen från Vårdberget i Åbo tillsammans med Brahe Djäknar!

Studentkören Brahe djäknar sjunger in våren på vårdberget i Åbo
Bildtext Både tidigare och nuvarande sångare sjunger in våren på Vårdberget.
Bild: Yle/Maria Nylund

År efter år samlas tusentals människor för att tillsammans på plats, eller framför tv- och radioapparaterna, fira att våren äntligen är här.

- Det sägs att valborg är vännernas fest! Att samlas och fira att vårljuset är tillbaka med löfte om sommar och sol känns som en så viktig tradition, tycker Maria Nylund som lotsar tittarna och lyssnarna genom sändningen på valborgsmässoafton.

- Vi mår antagligen otroligt bra av att glädjas och njuta tillsammans av något så hoppfullt och löftesrikt som just vårens ankomst! funderar Nylund.

valborgsfirandet från vårdberget 2014
Bildtext Firandet på Vårdberget i Åbo arrangeras av Studentkåren vid Åbo Akademi.
Bild: Peter Karlberg

Publiken, musiken och gemenskapen står i huvudrollen i år igen precis som tidigare år, men samtidigt finns det flera saker som vi har all orsak att fira under valborgskvällen, tycker Nylund.

- Också på Vårdberget kommer vi att fira vårt 100-åriga Finland, med en av de vackraste hyllningssångerna till vårt land som jag känner till, berättar Nylund.

valborgsfirandet från vårdberget 2014
Bildtext Varje år hyllas årets Ljuva flicka med serenad och ballong.
Bild: Peter Karlberg

Musikens enande kraft i fokus

Som sig bör bjuds det inte bara på körsång utan också en rad intressanta möten under sändningen. Nylund kommer bland annat att samtala med Åbo stadsorkesters långvariga intendent Emilie Gardberg om musikens kraft att ena och förena ett folk, men också hur musiken kan påverka oss på många andra sätt.

Emilie Gardberg.
Bildtext Emilie Gardberg har arbetat länge som intendent för Åbos stadssorkester.
Bild: Yle/Peter Karlberg

- Gardberg har ett brinnande intresse för musik som är viktig och som kan förändra oss på sätt eller annat. Körmusik har ju till exempel ofta använts av kompositörer för att ena människor. Det ska bli intressant att få henne som gäst i sändningen, säger Nylund.

Men det är inte bara Finland som jubilerar i år, också Studentkören Brahe Djäknar firar 80 år i år. Också det kommer att uppmärksammas i musikens tecken.

valborgsfirandet från vårdberget 2014
Bildtext Till firandet hör också att en champagneflaska sabreras under konserten.
Bild: Peter Karlberg

Bland övriga gäster vill Maria Nylund lyfta fram en ung man som kommer att gästa sändningen på valborgsmässoafton.

- Det är frågan om en person som har jobbat som journalist i Mosul i Irak. Som vi alla vet har omständigheterna för just journalister varit fullständigt livsfarlig i Irak, och för tre år sedan kom han till Finland som flykting. Nu har han kunnat avklara en del kurser vid Handelshögskolan vid Åbo Akademi och det känns fint att få honom som gäst och få höra om hur hans liv ser ut idag, säger Nylund.

Åbo Akademis personal fick nyligen tillsammans med kollegerna vid Åbo universitet Åbo stads pris ”Årets mångkulturella handling” för sitt frivilligarbete med asylsökande i staden. Maria Nylund berättar att en av eldsjälarna vid ÅA också kommer att gästa sändningen.

- Det är intressant att träffa dessa modiga människor som lägger själ och hjärta i att försöka hjälpa till att integrera nya invånare. Vid Åbo Akademi finns det ett stort engagemang för de som ansökt om asyl i landet, berättar Maria Nylund.

Valborgsfirandet från Åbo sänds direkt i Yle Fem, Yle vega och på Arenan.

Maria Nylund framför Brahe Djäknar under sändningen från Vårdberget 2016.
Bildtext Maria Nylund framför Brahe Djäknar under sändningen från Vårdberget 2016.
Bild: Yle screenshot

Yle Vega sänder också direkt från Kajsaniemiparken i Helsingfors på 1 maj, där Akademiska Sångföreningen sjunger in våren under ledning av viciedirigent Jakob West och två av körens tidigare dirigenter Henrik Wikström och John Schultz. Sången börjar kl.9.30.

Diskussion om artikeln