Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Antibiotika kan skada barnens tarmflora

Från 2017
Uppdaterad 24.04.2017 18:02.
Olika sorters tabletter.
Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press

Enligt en färsk forskning vid Helsingfors universitet påverkas barnens tarmflora negativt av antibiotika. Immunförsvaret och tarmbakterierna tog mera skada ju fler antibiotikakurer ett barn åt.

Av de 200 barn som undersöktes hade en del av dem hade ätit upp till 36 antibiotikakurer.

Docent Anne Salonen som är en av forskarna bakom undersökningen berättar att immunförsvaret och tarmfloran fick mer omfattade skador ju oftare barnen åt antibiotika.

- Barn under två år är mer känsliga för antibiotika.

Det beror på att barnens tarmflora och immunförsvar är inne i ett känsligt utvecklingsskede. Rubbas den här utvecklingen kan barnet få bestående men och bli mer utsatt för sjukdomar som astma, tarm- och neurologiska sjukdomar.

Forskningen visar också att hjärnan påverkas av hur tarmfloran mår.

- Vi kan se att tarmbakterierna kommunicerar med hjärnan.

Det går att förebygga skadorna

Forskarna ser att störs den här kommunikationen kan det påverka barnets beteende och vara en orsak till neurologiska sjukdomar.

Docent Anne Salonen påpekar att det därför är viktigt att små barn endast får antibiotika då när det är absolut nödvändigt.

- De flesta öroninfektioner behöver inte botas med antibiotika.

I dagens läge är läkarna mycket försiktiga med att skriva ut antibiotika till små barn. Salonen vill lugna ner oroliga föräldrar, det går att förebygga skadorna på tarmfloran bland annat genom att ge barnen en mångsidig och fiberrik kost.

Också probiotika eller mjölksyrebakterier minskar skadorna på tarmfloran.

Diskussion om artikeln