Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Smålejonen fick nöja sig med silver: ”Vi gav allt och kan vara stolta”

Från 2017
Uppdaterad 08.05.2017 13:12.
Aarne Talvitie kämpar i finalen mot USA.
Bild: AFP / Lehtikuva

Finlands U18-landslag vann sex av sju matcher i VM – men förlorade den viktigaste. Nog måste vi väl vara nöjda med silver. Vi förlorade bara fel match, säger chefstränare Juuso Nieminen.

Efter 2–4 mot USA är det dags att sammanfatta smålejonens insats i VM. Landslaget förlorade bara en match och lyckades med det mesta i turneringen.

Kristian Vesalainen och Miro Heiskanen hörde till dem som visade att den finländska juniorproduktionen håller världsklass. Vesalainen premierades som den bästa spelaren i turneringen, medan Heiskanen utsågs till bästa försvarare.

– VM-silver är ett mycket bra avslut på en lång säsong. Jag kan inte annat än vara stolt över killarna, ledarna och alla, säger smålejonens kapten Aarne Talvitie till Yle.

Motstridiga känslor för chefstränaren

Chefstränaren Juuso Nieminen grämde sig efter finalförlusten. Guldet var inom räckhåll – men Finland lyckades inte utmana USA på allvar i finalen.

– I tredje perioden laddade vi om och gav allt vi hade, men vi kom aldrig nära, säger Nieminen.

– Det här är ett fint lag, vi gav aldrig upp trots att många var trötta. Motorn gick på högvarv, vi gav allt.

Små marginaler

U18-VM levererade många högklassiga och jämna matcher. Smålejonens väg till final var snårig: det krävdes två förlängningssegrar för att nå guldmatchen.

Finland vann över Tjeckien i förlängning efter att ha tappat 5–1 till 5–5 och avgörandet mot Ryssland kom också i slutet av förlängningen.

– Marginalerna var verkligen små. En sådan här turnering är tuff och rå, säger Talvitite.

Diskussion om artikeln