Hoppa till huvudinnehåll

Bolaget

Ungdomars mentala hälsa, brexit och presidenternas tankar intresserar ungdomar på Nyhetsskoledagen 25 april

Från 2017
Elever i klass 9 A i Norsens högstadium.
Bild: Yle / Susanna Sjöstedt

Ungdomar och nyheter som skapats av unga syns och hörs igen i Yles kanaler och på webben. På Nyhetsskoledagen tar ungdomar hand om mellansnack i program och
intervjuar bland annat Republikens president Sauli Niinistö, president Tarja Halonen och den Emmabelönade rapparen Arttu Lindeman.

I år tar ungdomarna upp bland annat följande teman: Hur komma ur en ätstörning? Vad avses med virtuell terapi? Hur tänker ungdomar i Storbritannien kring brexit? Vad får tonåringar att intressera sig för folkdans? Inslag och intervjuer av eleverna i Nyhetsskolan ingår ända från morgonen i Yles nyhets- och aktualitetsprogram och regionala sändningar samt på Yles webbplats.

Källkritik är viktigare än någonsin

Ungdomar runtom i Finland har tagit till sig mediefärdigheter tillsammans med mentorer, som är journalister på Yle. Viktiga teman under mentorernas besök på skolorna har varit nyheters trovärdighet och mediekritik.

“Vi lever i en tid då källkritik spelar en enormt viktig roll. Med hjälp av smarttelefonen kan var och en av oss skapa sin personliga mediebubbla och ta till sig omvärlden genom den. I dag är det viktigare än någonsin att vi kan skilja på riktig och falsk information. Det övar vi på i Uutisluokka och Nyhetsskolan", säger producent Hanna Visala.

Yle Uutisluokka och Svenska Yles Nyhetsskolan har redan i fyra års tid arbetat med aktiverande mediefostran och omfattar över 300 skolor. Omkring 40 journalister på Yle är mentorer i programmet vars mål är är att förbättra ungdomarnas mediekompetens. I Nyhetsskolan deltar i år för första gången också elever som använder finskt teckenspråk samt elever som har en utvecklingsstörning.

I Yle Nyhetsskolan gör ungdomarna nyhetsinslag på svenska för bland annat Yle Nyheters sändningar och webben. Följ med Nyhetsskoledagen på webben på svenska.yle.fi/nyhetsskolan och på Instagram under hashtaggen #nyhetsskolan.

Höjdpunkterna för de finskspråkiga inslagen i Yle Uutisluokka finns på Facebook, Instagram och Twitter under hashtaggen #uutisluokka.

För mera information:
Hanna Visala, producent, Yle Uutisluokka–Yle Nyhetsskolan, finskspråkiga Nyhets- och aktualitetsverksamheten, tfn 040 710 0898
Marko Krapu, ansvarig producent ,finskspråkiga Nyhets- och aktualitetsverksamheten, tfn 040 869 1176